02.04.2021

Прокуратура повернула у власність громади землю на горі Юрковиця, на якій планували незаконне будівництво

                 

Шевченківська окружна прокуратура у судовому порядку повернула у власність столичної громади земельну ділянку, розташовану в межах пам’ятки національного значення «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)».
 
Встановлено, що громадянин з метою самовільного заняття земельної ділянки по вул. О. Шмідта, що розташована в межах пам’ятки національного значення – «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)» та внесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, використав підроблене рішення одного з районних судів м. Києва, та у подальшому із залученням підставних осіб зареєстрував право власності на будинок, начебто розташований на цій ділянці.
 
Події щодо протиправного заволодіння земельною ділянкою набули значного суспільного резонансу, оскільки були пов’язанні із знищенням пам’ятки ландшафту і історії шляхом її засипання.
 
Враховуючи те, що земельна ділянка історико-культурного призначення вибула з комунальної власності внаслідок злочинних дій та всупереч волі територіальної громади, з метою недопущення протиправної забудови і збереження пам’ятки архітектури, історії та культури, прокуратура звернулася до суду з позовною заявою про повернення земельної ділянки у власність громади.
 
Після тривалого судового розгляду справи, який затягувався представниками відповідача, Шевченківський районний суд міста Києва прийняв законне та справедливе рішення, задовольнив позовні вимоги Шевченківської окружної прокуратури в повному обсязі, визнав недійсними договори дарування неіснуючого будинку та зобов’язав відповідача повернути земельну ділянку.
 
Також наразі триває судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням особи яка, використовуючи підроблені документи, протиправно заволоділа землею, чим вчинила злочини, передбачені ст. 197-1 та 358 КК України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2912