26.04.2021

Вибух у житловому будинку на Позняках – п’ятьом службовим особам АТ «Київгаз» повідомлено про підозру

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури у межах розслідування за фактом вибуху у житловому будинку на Позняках, що стався  21 червня 2020 року, повідомлено про підозру першому заступнику голови правління АТ «Київгаз» та ще чотирьом службовим особам АТ «Київгаз».

Відповідно до висновку комплексної судової експертизи службові особи АТ «Київгаз» під час здійснення повірки побутових лічильників газу у будинку по вул. Соломії Крушельницької, 1, допустили порушення вимог ряду нормативно-правових актів, у тому числі «Правил безпеки систем газопостачання», «Кодексу газорозподільних систем» та інших, в частині встановлення технологічної перемички (байпасу) у внутрішньобудинковий газопровід замість знятого лічильника газу.

В результаті порушення вищезазначених норм законодавства 21.06.2020 відбувся вибух газу, що призвів до обвалу конструкцій десятиповерхового багатоквартирного житлового будинку, загибелі 5 осіб та травмування 3 людей.

Крім того, внаслідок втрати житла мешканцям будинку заподіяно матеріальну шкоду на загальну суму понад 53 млн грн
Згідно до висновку зазначеної експертизи встановлено коло службових осіб АТ «Київгаз», дії яких знаходяться у причинно-наслідковому зв’язку з настанням вибуху.

26 квітня 2021 року за результатами розслідування першому заступнику голови правління АТ «Київгаз», трьом головним інженерам Управлінь експлуатації газового господарства та начальнику служби охорони праці АТ «Київгаз» повідомлено про підозру у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, особою яка зобов’язана їх дотримуватись, що спричинило загибель людей, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Одночасно вказаним особам вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту з обов’язком носити електронний засіб контролю.

Крім того, вживаються заходи до заочного повідомлення про підозру ще одній особі, яка з серпня 2020 року знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області. Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Досудове розслідування здійснюється Слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводження Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2775