11.05.2021

Викрито міжнародну злочинну групу, яка через інтернет-сайт намагалася продати до Індії фейкову вакцину Pfizer

             

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва викрито групу осіб, які організували шахрайську схему заволодіння грошовими коштами іноземних громадян під виглядом поставки вакцини проти COVID-19 виробництва компанії «Pfizer» до інших країн (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, група осіб, до складу якої входять громадяни України, РФ, Нігерії та Сьєрра-Леоне створили інтернет-сайт, орієнтований на індійських споживачів, та розмістили на ньому оголошення про
можливість поставляти вакцину від «Pfizer». При цьому, в оголошенні зазначалось про функціонування мережі підприємств, зареєстрованих на території України, що начебто мають відповідну ліцензію на виготовлення та продаж такої вакцини.
 
Надалі з метою створення у потенційних покупців хибної уяви про наявність вакцини та законність своїх дій, учасники злочинної групи надавали підроблені гарантійні листи від українських банків із зазначенням розрахункових рахунків, відкритих на громадян України, для переведення коштів. Вартість фейкової вакцини становила 250 доларів США.
 
В межах розслідування, розпочатого за фактом шахрайських дій вказаної групи, окружною прокуратурою спільно з Подільським управлінням УП ГУ НП в м. Києві, у взаємодії з іншими правоохоронними органами, а також за сприяння МОЗ України та компанії «Pfizer», зловмисників було викрито на етапі отримання авансових платежів.
 
Сума збитків та кількість ошуканих іноземних громадян встановлюються.
 
Також тривають заходи з встановлення всіх учасників злочинної групи, частина з яких перебуває поза межами України.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2591