21.05.2021

Фотографу, який виготовляв матеріали дитячої порнографії, повідомлено про підозру

       

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Деснянської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру 38-річному киянину за фактом створення дитячої порнографії із залученням малолітньої дівчинки (ч. 4 ст. 301-1 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку квітня 2021 року підозрюваний створив у соціальній мережі «Instagram» фейковий профіль під вигаданою назвою та розпочав переписуватися із 9-річною дівчинкою, теж представившись дівчинкою.
 
Реалізуючи свій злочинний умисел та налагодивши контакт і отримавши певну довіру дівчинки, чоловік вмовив її до створення особистих зображень в оголеному вигляді.
 
Отримавши декілька відвертих фото, чоловік шляхом шантажу та погроз їх розповсюдження стороннім особам, примусив малолітню зробити інші відверті фотознімки в сексуальних образах з моделюванням сексуальної поведінки та зображенням її статевих органів, що відповідно до ЗУ «Про захист суспільної моралі» відноситься до дитячої порнографії.
 
Зловмисником виявився дитячий фотограф. Чоловік одружений та має двох дітей.
 
У ході проведеного обшуку за місцем проживання чоловіка, зокрема на мобільному телефоні та комп’ютері, виявлено та вилучено численні фото та відео дитячої порнографії 9-річної дівчинки та інших малолітніх осіб.
 
Наразі слідчі дії тривають. Вирішується питання щодо обрання чоловіку запобіжного заходу.
 
Окремо зазначимо, що у 2021 році Кримінальний кодекс України доповнено статтею 301-1, якою суттєво посилено кримінальну відповідальність за створення та розповсюдження дитячої порнографії, а також введено відповідальність за зберігання вказаних матеріалів.
 
Санкція статті передбачає покарання від 9 до 15 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2457