01.06.2021

Представники правоохоронних органів столиці та Інституту масової інформації обговорили питання захисту прав журналістів (ФОТО)

         

У вівторок, 1 червня, у Київській міській прокуратурі під головуванням заступника керівника відомства Марії Вдовиченко за участі представників правоохоронних органів та Інституту масової інформації відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з розкриття та розслідування злочинів проти журналістів.
 
Міжвідомча група, до якої входять прокурори, працівники столичної поліції, територіального управління ДБР в м. Києві та ГУСБУ в Києві та Київській області, створена за ініціативи Генерального прокурора спільним наказом керівників правоохоронних органів столиці з метою підвищення ефективності розслідування злочинів, вчинених проти журналістів, налагодження оперативного обміну інформацією та системного відомчого контролю за якістю роботи на цьому напрямку.
 
Як поінформувала заступник керівника Київської міської прокуратури Марія Вдовиченко, з початку року органами Нацполіції у м. Києві розпочато 7 кримінальних проваджень за фактами кримінальних правопорушень, в яких потерпілими є журналісти, у тому числі 4 – за статтею 171 та 1 – за статтею 345-1 Кримінального кодексу України.
 
«За результатами досудового розслідування до суду скеровано 3 обвинувальних акти, зокрема 2 за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалів «Київ» та «News One», 1 – щодо заподіяння тілесних ушкоджень журналістці каналу «Кyiv Live» у зв’язку із здійсненням професійної діяльності. Ще в одному провадженні двом особам повідомлено про підозру. Два кримінальних провадження розслідують слідчі ДБР», зазначила Марія Вдовиченко.
 
У свою чергу представник Інституту масової інформації юрист Алі Сафаров повідомив, що інститутом постійно відслідковується ситуація з порушенням прав журналістів, фіксуються та ретельно перевіряються повідомлення про такі факти. У своїй промові Алі Сафаров також вказав на проблемні питання, пов’язані із розслідуванням злочинів проти журналістів та захистом їхніх прав.
 
По завершенню заходу представники правоохоронних органів та Інституту масової інформації визначили конкретні спільні заходи для вирішення обговорених на зустрічі проблем, а також домовилися про оперативний обмін інформацією про випадки порушень прав журналістів для невідкладного реагування.
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2281