09.06.2021

Групі «чорних» колекторів, які погрожували насильством громадянам, повідомлено про підозру

Київською міською прокуратурою спільно зі Слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві та Управлінням стратегічних розслідувань у м. Києві ДСР Нацполіції України повідомлено про підозру учасникам злочинної групи, які організували діяльність колекторського «кол-центру» та шляхом погроз примушували громадян до виконання неіснуючих цивільно-правових зобов’язань (ч. 3 ст. 355 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, з березня 2019 року група осіб, утворивши стійке злочинне об’єднання, організували діяльність колекторського «кол-центру», з якого здійснювалися дзвінки громадянам з вимогами повернення боргів перед компанією миттєвого кредитування. Сума «боргів», яка підлягала сплаті, коливалася від 1,5 тис. гривень до 180 тис. гривень. При цьому дзвінки надходили й до громадян, які не мали жодного відношення до таких фінансових зобов’язань, та супроводжувалися погрозами застосування насильства над ними та їх близькими родичами, погрозами пошкодження чи знищення їх майна, тощо.
 
У межах слідства встановлено 14 осіб, які постраждали від неправомірних дій вказаної групи.
 
За результатами досудового розслідування 08 червня 2021 року трьом учасникам злочинної групи, які організували «чорний» бізнес, повідомлено про підозру у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень. Наявність обґрунтованої підозри підтверджується зібраними у кримінальному проваджені доказами, а саме показаннями свідків та потерпілих, висновком експертизи відео та звукозаписів, протоколами вилучених документів та речей, а також іншими доказами в їх сукупності.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх обставин цього злочину.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.
 
Нагадаємо, відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2323