10.06.2021

Троє зловмисників, які катували безпритульних людей, постануть перед судом

Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт щодо трьох мешканців міста Києва, які з хуліганських мотивів знущалися та катували безпритульних людей, а одному з них заподіяли смерть.
 
Злочини були скоєні у період з 15 серпня по 19 вересня 2020 року у Шевченківському районі столиці.
 
Троє чоловіків, знаючи, що безпритульні облаштували собі тимчасовий нічліг у покинутій будівлі на вул. Обсерваторній, вночі проникали до приміщення та обирали жертву, над якою потім знущалися. Зловмисники спочатку представлялися правоохоронцями, після чого одразу розпилювали в обличчя потерпілим перцевий газ, після чого починали жорстоко бити, наносячи удари руками та ногами, а також дерев’яною битою чи цеглиною. Свої дії чоловіки знімали на мобільний телефон та в подальшому викладали запис у телеграм-канал. Від вказаних нападів постраждало троє безпритульних людей.
 
Надалі у ході розслідування та аналізу відеозаписів, вилучених з мобільних телефонів підозрюваних, слідчі поліції встановили причетність підозрюваних до ще одного особливо тяжкого злочину, а саме умисного вбивства безпритульного чоловіка, тіло якого з ознаками удушення було знайдено 19 вересня 2020 року на дитячому майданчику на вул. Трьохсвятительській у Києві. Вбивство цієї людини підозрювані також знімали на мобільний телефон.
 
За результатами розслідування обвинувальний акт за обвинуваченням вказаних осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п. п. 7, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 4 ст. 296 (хуліганство), ч. 3 ст. 186 (грабіж), ч. 2 ст. 162 (незаконне проникнення до житла), ч. 1 ст. 353 (самовільне привласнення владних повноважень) КК України передано до суду для розгляду по суті.
 
Усі обвинувачені наразі перебувають під вартою.
 
Санкція ч. 2 ст. 115 КК України передбачає, зокрема, покарання у виді довічного позбавлення волі.
 
Нагадаємо, відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2177