01.07.2021

На Чернігівщині заблоковано незаконну майнінг-ферму, яка створила загрозу діяльності критичної інфраструктури регіону

                                                         

За процесуального керівництва Дніпровської окружної прокуратури м. Києва викрито «добувачів» криптовалюти, які підключили своє обладнання до однієї з трансформаторних підстанцій на Чернігівщині (ч. 3 ст. 191 та ч. 2 ст. 188-1 КК України).
 
У ході слідства встановлено, що організатори створили потужну майнінг-ферму у орендованих складських приміщеннях та приєднались до потужностей енергооб’єкту, розташованого неподалік.
 
З метою приховання злочинної діяльності, зловмисники, використовуючи спеціальне обладнання втрутились у роботу облікової системи.
 
Зазначимо, що від вказаної лінії отримують послуги з електропостачання такі об’єкти, як КНП «Ніжинська станція швидкої медичної допомоги» та КП «Ніжинводоканал» та інші. Таким чином, група «майнерів» не просто викрадала електроенергію, а й створила загрозу для критичної інфраструктури регіону.
 
За два місяці «майнінгу» зловмисники завдали тільки прямих збитків на суму більше 3 млн. грн.
 
У ході обшуку у приміщеннях майнінг-ферми правоохоронці вилучили понад 150 одиниць обладнання для генерації крипто валют та спеціалізовану техніку для втручання в мережу автоматизованого обліку електроенергії.
 
Слідчі дії тривають. Встановлюються всі обставини злочинної діяльності з метою притягнення до відповідальності причетних осіб.
 
Документування протиправної діяльності здійснювалось прокурорами спільно із управлянням СБУ в Чернігівські області за координації Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки України СБУ.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2088