01.07.2021

Поліцейський, який перешкоджав роботі журналіста «Громадського телебачення», постав перед судом

                                                    

Київської міської прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт  відносно  поліцейського за фактом умисного перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності та пошкодженні його майна (ч. 3 ст. 171, ч. 1 ст. 347-1 КК України).
 
Події мали місце 29.04.2020 під час мітингу представників малого та середнього бізнесу біля будівлі Кабінету Міністрів України на вул. М. Грушевського.
 
Згідно з матеріалами слідства, журналіст ГО «Громадське телебачення» висвітлював вказаний мітинг, здійснюючи пряму трансляцію з мобільного телефону навпроти будівлі Кабінету Міністрів України у парку «Міський сад».
 
У цей час співробітник Управління патрульної поліції у місті Києві Департаменту патрульної поліції Нацполіції України, перебуваючи на чергуванні з охорони громадського порядку, не представившись та не роз’яснюючи законності своїх вимог, наказав журналісту залишити парк. Після цього, в порушення вимог Закону України «Про Національну поліцію», без попередження про застосування фізичної сили та надання часу для виконання своїх вимог, схопив останнього за рукав та насильно, усупереч волі виштовхав на тротуар парку.
 
Надалі правоохоронець, не зважаючи на зауваження журналіста щодо перешкоджання здійсненню ним законної професійної діяльності, задля припинення відеозйомки, яку він вів, вибив з його рук мобільний телефон, а стабілізатор, на якому він був закріплений, переламав навпіл.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими ТУ ДБР, розташованого в м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2600