27.07.2021

Коронавірусні закупівлі – постачальника медобладнання підозрюють у привласненні 1, 8 млн гривень державних коштів

                                                                         

Подільською окружною прокуратурою міста Києва за матеріалами ГУ КЗЕ СБ України повідомлено про підозру підряднику у заволодінні бюджетним коштами в особливо великих розмірах під час постачання медичного обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини у Львівській області за завищеними цінами (ч. 5 ст. 191 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, між столичним приватним підприємством та Управлінням капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації укладено договір на постачання Систем реєстрації медичної інформації та дослідне обладнання, систем моніторингу фізіологічних показників пацієнта для потреб амбулаторій сімейної та загальної медицини на суму близько 27, 5 млн гривень, у тому числі з урахуванням податку на додану вартість у сумі майже 1, 8 млн гривень.
 
Надалі, керівник приватного підприємства, з метою заволодіння бюджетними коштами включив суму ПДВ до цінової пропозиції та в подальшому отримав суми відшкодування, не зважаючи на той факт, що вищевказане медобладнання внесено до переліку товарів медичного призначення, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість Постановою Кабінету Міністрів України №224 від 30.03.2020.
 
Крім того, як з’ясувалося, постачання обладнання відбувалось шляхом укладення угод між підконтрольними компаніями-посередниками, зареєстрованими в т.ч. в офшорних зонах.
 
За результатами судової економічної експертизи, державному бюджету було завдано збитки на суму майже 1,8 млн гривень.
 
В межах провадження у м. Києві та м. Харкові проведено обшуки, у ході яких вилучено фінансово-господарську документацію, яка відображає протиправну діяльність.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2072