28.07.2021

Столичні правоохоронці викрили підпільне виробництво фальшивих дипломів, посвідчень та COVID-сертифікатів

          

Деснянською окружною прокуратурою м. Києва здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом підроблення дипломів, сертифікатів, свідоцтв, атестатів та інших офіційних документів з використанням голографічних захисних елементів (ч. 2 ст. 199 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб організувала у місті Кам’янець-Подільський Хмельницької області діяльність підпільної «друкарні», де виготовляли підроблені документи різного спрямування.  Зокрема, документи про вищу освіту, сертифікати, свідоцтва, атестати та додатки до них, сертифікати про вакцинування від COVID-19, довідки про негативні результати ПЛР тестів тощо. Підроблені документи при цьому містили голографічні захисні елементи.
 
Прийом замовлень на виготовлення підроблених документів та їх збут здійснювався в мережі інтернет, на популярних торгівельних майданчиках.
 
27.07.2021 в межах провадження правоохоронці провели санкціоновані обшуки, у ході яких виявлено та вилучено значну кількість дипломів з елементами голографічного захисту, різноманітні посвідчення, у тому числі співробітників поліції та преси, мокрі печатки Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я  Республіки Білорусь, сертифікати про вакцинування від COVID-19 та негативні результати ПЛР тестів, велику кількість зразків голограм тощо.
 
Також вилучено 3 ноутбука із відомостями про спілкування з клієнтами, зразками дипломів, програмними засобами для виготовлення документів, 15 мобільних телефонів, на яких також виявлено листування із клієнтами, одноразові сім-картки, чорнові записи та обладнання.
 
Організатора злочинного бізнесу затримано в порядку ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру та обрання запобіжного заходу.
 
Викриття злочинної діяльності здійснювалося прокурорами спільно із СВ Деснянського УП ГУНП в м. Києві, за оперативного супроводження Департаменту захисту інтересів суспільства і держави НП України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2159