06.08.2021

Викрито механізм легалізації коштів, отриманих від протиправної підприємницької діяльності в окупованому Криму

                          

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури слідчими управлінням ГУ НП у м. Києві спільно з СБ України викрито групу осіб, які надавали незаконні послуги ряду страхових компаній з формування активів шляхом укладання  «фіктивних»  правочинів з купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики України з метою приховання стійкої фінансової неспроможності цих компаній.
 
Організатору протиправного «механізму» та його спільниці, які на «підконтрольних» осіб зареєстрували ряд компаній, що здійснюють діяльність на фондовому ринку України та в подальшому укладають «фіктивні» правочини з купівлі-продажу ОВДП із страховими компаніями, повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 ст. 220-2 Кримінального кодексу України.
 
У межах вказаного провадження проведено обшуки, у ході яких виявлено документацію, електронні файли та інші докази, які дозволили викрити ще одну злочинну схему, пов’язану з протиправною підприємницькою діяльністю на тимчасово окупованій території АР Крим.
 
Отримані документи та записи свідчать, що громадяни України організували в окупованому місті Саки надання санаторно-курортних послуг, у тому числі для лікування та оздоровлення військовослужбовців Збройних сил РФ, суддів та держслужбовців РФ.
 
Грошові кошти, отримані у якості доходу від вказаної діяльності, учасники незаконної схеми переправляли на материкову територію України, де за допомогою конвертаційного центру здійснювали їх обготівкування та у подальшому легалізовували шляхом проведення фінансових операцій щодо купівлі - продажу облігацій внутрішньої державної позики України із використанням фінансових компаній, у тому числі вищезгаданої страхової компанії.
 
Триває комплекс слідчих та інших процесуальних дій, спрямованих на фіксацію злочинної діяльності цієї групи та встановлення усіх осіб, які до неї причетні.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2206