09.08.2021

Вибух у житловому будинку на Позняках – досудове розслідування завершено

                       

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно 5 службових осіб АТ «Київгаз» за фактом вибуху у житловому будинку на Позняках, що стався 21 червня 2020 року.
 
Згідно матеріалів досудового розслідування, вибух газу, що призвів до обвалу конструкцій десятиповерхового багатоквартирного житлового будинку, загибелі п’ятьох людей та травмування трьох, стався через порушення службовими особами АТ «Київгаз» вимог ряду нормативно-правових актів.
 
Зокрема, йдеться про порушення «Правил безпеки систем газопостачання», «Кодексу газорозподільних систем» та інших, в частині встановлення технологічної перемички (байпасу) у внутрішньобудинковий газопровід замість знятого лічильника газу.
 
Крім того, внаслідок втрати житла мешканцям будинку заподіяно матеріальну шкоду на загальну суму понад 53 млн грн.
 
Вказане підтверджується висновками проведених експертиз.
 
Серед підозрюваних - перший заступник голови правління АТ «Київгаз», троє головних інженерів Управлінь експлуатації газового господарства та начальник служби охорони праці.
 
Дії службовців кваліфіковано за ч. 2 ст. 272 КК України, тобто порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, особою яка зобов’язана їх дотримуватись, що спричинило загибель людей.
 
Вказаним особам в порядку ст. 290 КПК України оголошено про завершення слідства та відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення. Після цього обвинувальний акт буде скеровано до суду для розгляду по суті.
 
Досудове розслідування здійснювалося Слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводження Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2879