11.08.2021

Обвинувальний акт щодо фотографа, який примушував 9-річну дівчинку до створення порнографічних фото, скеровано до суду

                       

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Деснянської окружної прокуратури міста Києва завершено досудове розслідування відносно місцевого мешканця за фактом зберігання дитячої порнографії за участі  малолітньої дівчинки та вчинення відносно неї розпусних дій (ч. 2 ст. 156, ч.ч. 1, 4 ст. 301-1 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку квітня 2021 року підозрюваний створив у соціальній мережі фейковий профіль під вигаданим ім’ям та розпочав переписку із 9-річною дівчинкою, представившись їй дівчинкою.
 
Налагодивши контакт і отримавши повну довіру дитини, чоловік вмовив її до створення особистих зображень в оголеному вигляді. Після цього шляхом шантажу та погроз їх розповсюдження, примусив малолітню дівчинку зробити інші відверті фотознімки, що відповідно до ЗУ «Про захист суспільної моралі» відноситься до дитячої порнографії.
 
Зловмисником виявився 38-річний дитячий фотограф. Чоловік одружений та має двох дітей.
 
У ході проведеного обшуку за місцем проживання чоловіка, зокрема на мобільному телефоні та комп’ютері, виявлено та вилучено численні фото та відео дитячої порнографії. Встановлено, що крім зберігання дитячої порнографії та примушування малолітньої особи до участі у її створенні, зловмисник також вчинив відносно дівчинки розпусні дії.
 
Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено та ювенальними прокурорами Деснянської окружної прокуратури міста Києва обвинувальний акт скеровано до суду.
 
Санкція статті передбачає покарання від 9 до 15 років позбавлення волі.
 
Окремо зазначимо, що у 2021 році Кримінальний кодекс України доповнено статтею 301-1, якою суттєво посилено кримінальну відповідальність за створення та розповсюдження дитячої порнографії, а також введено відповідальність за зберігання таких матеріалів.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2314