03.09.2021

Викрито чоловіка, який незаконно отримував прихований контроль за мобільними пристроями громадян

                                                                                              

За процесуального керівництва Печерської окружної прокуратури міста Києва співробітниками Кіберполіції Київщини спільно із слідчими Печерського управління поліції ГУ НП в м. Києві викрито чоловіка у несанкціонованому віддаленому втручанні в роботу мобільних пристроїв (ч. 2 ст. 361 КК України).
 
Встановлено, що 39-річний мешканець Запоріжжя, починаючи з 2019 року, створив та адміністрував 4 вебресурси, де пропонував громадянам завантажити на смартфон шкідливе програмне забезпечення, роль якого полягала в отриманні віддаленого прихованого контролю мобільним пристроєм, що призводило до витоку, втрати, підробки та блокування інформації. Проте, коли користувачі завантажували «вірус», фігурант отримував віддалений доступ до їхніх гаджетів.
 
У ході обшуків, проведених за адресами проживання фігуранта, вилучено комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, під час попереднього огляду яких виявлено сліди розробки та керування адміністративною панеллю шкідливого програмного засобу, флеш-накопичувачі, банківські картки та транспортні засоби.
 
Наразі вирішується питання щодо оголошення чоловіку про підозру у вчиненні злочину.
 
Нагадаємо, відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2033