09.09.2021

У Києві затримали «хакера», який знімав кошти з рахунків користувачів платіжних систем

                           

Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру 33-річному киянину, який шляхом несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи однієї з платіжних систем заволодів коштами  її користувачів.
 
Так, зловмисник здійснював пошук особистих даних громадян через відкриті ресурси в мережі Інтернет, а також на відомих форумах. Після цього перевіряв наявність у користувачів особистого кабінету на веб-сайтах відомих платіжних систем та використовував знайдені дані для входу в систему.
 
Надалі зловмисник знімав грошові кошти з рахунків користувачів та переправляв їх на підконтрольні йому банківські рахунки та мобільні номери телефонів.
 
Таким чином від неправомірних дій «хакера» громадянам завдано шкоди на суму близько 100 тис. грн.
 
У ході обшуку приміщення, яке зловмисник використовував для здійснення своєї протиправної діяльності, вилучено комп’ютерне обладнання, мобільні телефони, картки абонентських номерів, банківські картки.
 
Наразі зловмисника затримано у порядку ст. 208 КПК України. Його дії кваліфіковано за ч.ч. 1, 2 ст. 361 КК України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.
 
Заходи з викриття правопорушення проводилися прокурорами спільно з співробітниками управління протидії кіберзлочинам м. Києва та слідчими Солом’янського управління поліції ГУ НП у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2278