21.09.2021

Привласнення 34 млн грн державних коштів під виглядом розвитку тваринництва – в офісах приватних структур проведено обшуки

                        

Подільською окружною прокуратурою міста Києва спільно із УСР ДСР НП України проведено 10 обшуків в офісних приміщеннях суб’єктів господарювання та за місцями мешкання фігурантів кримінального провадження, розпочатого на фактом заволодіння 34 млн гривень бюджетних коштів, виділеними державою на підтримку розвитку тваринництва (ч. 3 ст. 191 КК України).
Слідством встановлено, що службові особи ряду суб'єктів господарювання у 2020 році, увійшовши в злочинний зговір, здійснили привласнення державних коштів, отриманих як компенсацію капітальних вкладень на розвиток тваринництва шляхом надання завідомо недостовірних відомостей до документів на отримання відповідної дотації з державного бюджету про отримання імпортного обладнання для будівництва цеху переробки, яке на момент подачі документів суб'єктами господарювання не було поставлено в Україну та на підприємство, і яке не поставлено по цей час.
 
Крім того, до списку витрат, з яким підприємство звернулося до держави про компенсацію, були включені фіктивні розходи, які не повинні компенсуватися згідно з законодавством про державні компенсації за будівництво об'єктів тваринництва.
 
Таким чином, службовими особами товариства впроваджено та реалізовано механізм по заволодінню бюджетними коштами на суму 34 млн гривень, чим завдано збитки державі у особливо великих розмірах.
 
З метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, процесуальними керівниками спільно із УСР ДСР НП України проведено 10 обшуків за місцями мешкання фігурантів та в офісних приміщеннях вказаних суб’єктів господарювання, за результатами яких виявлено та вилучено фінансові документи, а також грошові кошти на загальну суму понад 16 млн грн, які відповідно до позиції слідства є коштами, отриманими за рахунок впровадження у дію злочинного механізму щодо отримання дотацій з державного бюджету під виглядом розвитку на тваринництво.
 
Нагадаємо, відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 4084