23.09.2021

Викрито групу псевдополіцейських, які займалися розбоями та вимаганням на території Києва

         

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру сімом учасникам організованої злочинної групи, які видавали себе за співробітників правоохоронних органів, здійснювали розбійні напади, незаконно утримували громадян та вимагали від них грошові кошти (ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 353, ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 187 КК України).
У ході досудового розслідування встановлено, що учасники злочинного угруповання, до складу якого входило 7 осіб, четверо з яких є водіями служб таксі, організували злочинну діяльність, пов’язану із вимаганням грошових коштів від наркозалежних осіб та осіб, які займаються збутом наркотичних речовин.
 
Зокрема, отримавши замовлення від клієнта про доставку посилки, водій служби таксі розкривав відправлення і у разі виявлення наркотичних речовин, повідомляв про це учасникам групи. Надалі спільники, видаючи себе за співробітників поліції, проводили удаване затримання особи, якій призначалася посилка. Залякуючи потерпілих кримінальною відповідальністю, незаконно утримуючи їх проти волі, у тому числі із застосуванням спецзасобів, зловмисники вимагали від них грошові кошти у якості «відкупних» у розмірі від 2 тис. гривень до 20 тис. гривень, у тому числі за рахунок оргтехніки та інших цінних речей.
 
Наразі у кримінальному провадженні встановлено 7 потерпілих.
 
В результаті вжитих правоохоронцями заходів учасників злочинного угруповання вдалося встановити. Підозрювані - чоловіки віком від 25 до 33 років, мешканці столиці та області. Організатор - 28-річний киянин, уродженець Черкаської області.
 
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Перевіряється причетність цієї групи до низки аналогічних злочинів, скоєних на території столиці з лютого по вересень 2021 року. 
 
Слідчі дії тривають.
 
Викриття злочинної діяльності проводилося прокурорами спільно з співробітниками СУ ГУ Національної поліції у м. Києві за оперативного супроводження КМУ ДВБ Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2127