28.09.2021

Двох поліцейських затримано за систематичне вимагання неправомірної вигоди - прокуратура

                                      

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури слідчими Територіального управління ДБР у місті Києві за оперативного супроводження Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України 28.09.2021 затримано двох поліцейських Прилуцького РВП ГУ НП у Чернігівській області, викритих на вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, правоохоронці, нехтуючи своїми службовими обов’язками, систематично вимагали неправомірну вигоду від громадян за не притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, пов’язані із експлуатацією транспортних засобів у стані алкогольного сп’яніння.
 
Так, вказані особи, в ході ранкового чергування зупиняли водіїв, які керували транспортними засобами, маючи ознаки алкогольного сп’яніння. Водночас, замість принципового реагування на такі порушення поліцейські, погрожуючи штрафами та позбавленням права керування транспортними засобами, вимагали від таких водіїв неправомірну вигоду у сумі від 300 до 500 доларів США за не складання відповідних протоколів.
 
Варто зазначити, що затримані «працювали» виключно у проміжок з 9 години по 11 годину ранку, коли місцеві мешканці, які на передодні вживали алкогольні напої ще мали ознаки алкогольного сп’яніння. Решту робочого дня правоохоронці займались особистими справами, не пов’язаними із виконанням покладених на них обов’язків.
 
Під час досудового розслідування задокументовано низку фактів передачі неправомірної вигоди на вимогу правоохоронців, а також численні факти відкритого вимагання неправомірної вигоди з боку останніх, які не досягли кінцевої мети.
 
У вівторок, 28.09.2021, після підтвердження чергового факту вимагання та отримання неправомірної вигоди у сумі 10 тис. грн за не притягнення водія до адміністративної відповідальності за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, поліцейських затримано у порядку ст. 208 КПК України.
 
У ході невідкладних обшуків у фігурантів вилучено документи, чорнові записи, а також грошові кошти у сумі близько 8 тис. доларів США.
 
Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та звернення до суду із клопотаннями про обрання запобіжних заходів.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2160