08.10.2021

У Києві викрито злочинну групу, яка з погрозою насильства вимагала від страхового агента 130 тис гривень

                                                                       

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури, слідчими СУ ГУ Національної поліції у місті Києві за оперативного супроводження управління стратегічних розслідувань в місті Києві ДСР Національної поліції України викрито злочинну групу, до складу якої входили адвокат, керівник підрозділу страхової компанії та ще чотири особи (ч. 2 ст. 355 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що потерпілий працював контрагентом однієї із страхової компанії та займався укладанням, від її імені, полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
 
При цьому, під час здійснення зазначеної діяльності у потерпілого виникала заборгованість перед страховою компанією, у зв’язку з чим між потерпілим та керівником підрозділу страхової компанії виник конфлікт та спір щодо суми заборгованості, яка за підрахунками потерпілого становила 62 тис. гривень, а за розрахунками керівника підрозділу – близько 130 тис. гривень.
 
Разом з тим, керівник підрозділу не став вирішувати зазначений спір щодо суми заборгованості у встановленому законом порядку, а прийняв рішення примусити потерпілого до виконання цивільно-правових зобов’язань з погрозами насильства над ним.
 
З цією метою керівник підрозділу у лютому 2021 року звернувся до знайомого адвоката, який в свою чергу залучив ще чотирьох осіб.
 
Учасники групи систематично у період з лютого по липень 2021 року вимагали від потерпілого повернення боргу. Погрози насильством та вимоги щодо передачі коштів надходили на телефон потерпілого, а також під час безпосередньої зустрічі, у ході якої потерпілому було нанесено тілесні ушкодження.
 
Зважаючи на застосування насильства та систематичні погрози насильством з боку учасників злочинної групи, побоюючись за своє життя і здоров’я, потерпілий у травні та липні 2021 року переказав на рахунок страхової компанії грошові кошти в сумі 30 тис. гривень та 33 тис гривень відповідно.
 
Наразі учасникам групи повідомлено про підозру у вчиненні злочину, а також до суду скеровано клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.
 
Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі строком до 5 років.
 
Слідство триває.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2431