21.10.2021

Постачання неякісних продуктів харчування для військовослужбовців - державному ветеринарному лікарю повідомлено про підозру

                     

Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва в межах кримінального провадження щодо постачання неякісних продуктів харчування для військовослужбовців повідомлено про підозру державному ветеринарному лікарю та працівнику підприємства-виробника цієї продукції.
 
Згідно з матеріалами слідства, у 2021 році за результатами тендерних процедур фізичною особою-підприємцем здійснено поставку до військових частин Державної прикордонної служби України 16 550 кг замороженої яловичої печінки для харчування військовослужбовців.
 
При цьому виробник харчового продукту задекларував можливість виготовлення 40 000 кг даної продукції за один день на власних потужностях.
 
Проте в ході проведення заходів державного контролю Держпродспоживслужби встановлено, що у виробника відсутні виробничі потужності для виготовлення такої кількості печінки. При огляді блоків зазначеної продукції встановлено, що продукт надходить в герметичній поліетиленовій упаковці у картонних ящиках. На всіх поліетиленових упаковках виявлено механічні пошкодження. Етикетки на ящиках та супровідних документах не відповідають вимогам законодавства. Походження вказаної продукції невідоме.
 
При цьому вся поставлена партія продукції містить позначку придатності «Держветнагляд».
 
Слідством встановлено, що державний ветеринарний лікар, достовірно знаючи про неможливість виготовлення виробником партії печінки яловичої замороженої в кількості 40 000 кг, не провівши передзабійний ветеринарний огляд тварин та не оглядаючи виготовлену продукцію, вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо посвідчення її якості та придатності.
 
За результатом досудового розслідування державному ветеринарному лікарю повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 366 КК України (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей) та працівнику підприємства-виробника продукції - у вчиненні злочину, передбаченому ч. 3 ст. 358 КК України (підроблення офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем).
 
Також нагадаємо, у серпні 2021 року в межах цього провадження прокуратура повідомила про підозру фізичній особі підприємцю за фактом розтрати та привласнення коштів державного бюджету у сумі 800 тис. грн, які були виділені на закупівлю продуктів харчування для військовослужбовців (ч. 5 ст. 191 КК України).
 
Досудове розслідування триває. Перевіряється причетність інших осіб до постачання неякісної продукції військовослужбовцям.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2072