28.10.2021

Викрито канал нелегального переправлення мігрантів з України до країн ЄС

                 

За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва викрито та повідомлено про підозру організатору незаконного переправлення громадян Ісламської Республіки Пакистан через державний кордон України до країн Євросоюзу, за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, громадянин Пакистану спільно з іншими учасниками групи, у т.ч. з тими, що мешкають за кордоном, організував прибуття іноземців до нашої держави та у подальшому сприяв останнім в отриманні посвідок на тимчасове проживання на території України під приводом працевлаштування та навчання для їх подальшого незаконного переправлення через державний кордон України до європейських держав.
 
Учасники злочинної групи забезпечували іноземців тимчасовим житлом, транспортними засобами, за допомогою яких здійснювалося їх перевезення, та іншими знаряддями протиправної діяльності.
 
Вартість «послуги» з незаконного перетину державного кордону України в напрямку Європи, зокрема до Румунії, становила 4500 доларів США, до Німеччини, Італії чи Франції - 7500 доларів США.
 
За попередніми даними, за період функціонування зазначеного каналу нелегальної міграції його «послугами» скористалися понад 100 іноземців.
 
У ході контролю за вчиненням злочину зафіксовано отримання організатором 4 тис. доларів США за організацію переправлення громадянина Пакистану з України до Румунії.
 
Також у ході проведення слідчих дій виявлено ще 15 осіб, які готувалися до переправлення в Європу. Під час обшуків правоохоронці вилучили фіктивні документи, які використовувалися для їх легалізації в нашій державі.
 
На цей час організатору повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 статті 332 Кримінального кодексу України («Незаконне переправлення осіб через державний кордон України»).
 
Вирішується питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших учасників злочинної групи, а також примусового повернення на батьківщину виявлених нелегальних мігрантів.
 
Заходи із документування протиправної діяльності здійснювалися спільно з СБУ та Святошинським УП ГУ НП у м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1961