05.11.2021

Замах на розкрадання 3 млрд грн під час будівництва Подільського мосту - прокуратура провела обшуки у тіньовому офісі підрядних компаній

         

Подільською окружною прокуратурою міста Києва спільно з ДКІБ СБ України проведено обшук у приміщенні тіньового офісу групи компаній, причетних до замаху на розкрадання понад 3 млрд грн під час будівництва Подільського мостового переходу через р. Дніпро у м. Києві (ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 191 КК України).
 
 
Слідством встановлено, що між КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» та ТОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Укрбуд» укладено договір щодо виконання проектних та вишукувальних робіт по об’єкту: «Будівництво Подільського мостового переходу через річку Дніпро у місті Києві» (Коригування).
 
У подальшому ТОВ «ІБК «Укрбуд» на умовах субпідряду залучило до виконання робіт ТОВ «Міжнародний проектний інститут», яким фактично і здійснювались роботи з розробки проектної документації по об’єкту.
 
Однак, переслідуючи мету привласнення понад 3 млрд гривень бюджетних коштів, з метою підписання відповідних актів, погодження яких є неможливим без затвердженої експертним звітом проектної документації, невстановленими особами підроблено від імені ТОВ «Міжнародний проектний інститут» проектну документацію по об’єкту будівництва та подано для проходження експертизи до ДП «Укрдержбудекспертиза».
 
У зв’язку із цим в приміщенні тіньового офісу компаній, які підконтрольні бенефіціару компанії-генерального підрядника будівництва, проведено обшук та вилучено документи, які відображають протиправну діяльність, 37 печаток товариств з ознаками фіктивності, залучених до обготівкування коштів, носії інформації та інші докази, які мають значення для кримінального провадження.
 
Крім того, з метою запобігання та попередження безпідставного заволодіння коштами місцевого бюджету в розмірі понад 3 млрд грн в приміщенні ДП «Укрдержбудекспертиза» напередодні також проведено обшук та вилучено підроблену проектну документацію.
 
На цей час у кримінальному провадженні проводяться експертизи. Слідство триває.
 
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2452