08.11.2021

Результати діяльності органів Київської міської прокуратури за 9 місяців 2021 року

                      

Органами Київської міської прокуратури протягом поточного року вживалися організаційно-практичні заходи, спрямовані на покращення прокурорської діяльності та забезпечення ефективного виконання покладених на прокуратуру функцій і завдань.
 
Докладено координаційних зусиль задля спрямування роботи правоохоронної системи на досягнення реальних результатів у протидії злочинності, забезпечення ефективного досудового розслідування і, як наслідок – покращення криміногенної ситуації в столиці.
 
Налагоджено співпрацю у форматі координаційних нарад. В межах міжвідомчих робочих груп здійснюються постійний обмін інформацією та спільні заслуховування найбільш важливих кримінальних проваджень.
 
На координаційній та спільних нарадах обговорено загальний стан запобігання та протидії злочинності; стан протидії ухиленню від сплати податків та незаконному обороту підакцизних товарів, проблемні питання додержання вимог законодавства під час сплати земельного податку та орендної плати у місті Києві; стан розслідування проваджень у бюджетній та будівельній сферах; стан дізнання у кримінальних провадженнях щодо проступків.
 
Роботу міжвідомчих робочих груп (створених та оновлених) також зосереджено на вирішенні проблемних питань протидії як злочинності загалом, у тому числі її організованим формам, так і злочинам окремих актуальних категорій, забезпеченні ефективного досудового розслідування проваджень та здійснення належного процесуального керівництва у них.
 
Скоординованими заходами вдалося забезпечити сталу (четвертий рік поспіль) тенденцію до зниження рівня кримінальної протиправності.
 
Загалом за 9 місяців 2021 року зареєстровано 60 696 проти 66 391              (-8,6%, по Україні -7,1%) кримінальних правопорушень, що становить 10,9% від усіх зареєстрованих злочинів у державі  (554 941).
 
Натомість, за вказаний період часу обліковано (без урахування закритих за реабілітуючими підставами) 32 921 (-6,1%, по Україні -13,2%) злочинів, що становить понад 12% від усіх злочинів, вчинених у державі  (271 396).
 
На 11,4% зменшилась кількість зареєстрованих особливо тяжких злочинів – 2356 проти 2660 (в Україні -8,4%), у структурі злочинності в столиці їх питома вага становить 7,2%, у державі – 3,8%.
 
Зменшилась кількість зареєстрованих злочинів проти життя та здоров’я особи (1778), що на 31,8% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2645). 
 
Також відбулося зниження облікованих кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку. Зокрема, виявлено 11 таких злочинів, що на  59,3% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (27), по Україні -35,4%, що становить 5,1% від злочинів цієї категорії, облікованих в Україні (212).
 
Знизилась на 15,4% кількість зареєстрованих злочинів проти громадської безпеки – 492 (торік 582).
 
Також зменшилась кількість злочинів проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян, злочинів проти журналістів (ст.ст. 338-360 КК). Зокрема, виявлено 2385 таких злочинів, що на 14,2% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2779) по Україні -11,6%.
 
Зменшилась на 4,6% (в Україні -17,6%) кількість злочинів проти власності – 17 372 проти 18 203 торік.
 
Також зменшилась на 20,6% (в Україні -4,8%) кількість облікованих злочинів проти громадського порядку та моральності з 533 до 423.
 
Водночас, незважаючи на зменшення кількості зареєстрованих кримінальних правопорушень в порівнянні з минулим роком, рівень злочинності залишається найвищим у державі.
 
На 8,9% збільшилась кількість зареєстрованих тяжких злочинів – 11345 проти 10419 (в Україні -9,6%), у структурі злочинності в місті їх питома вага становить 34,5%, у державі – 33,4%.
 
Динаміку до збільшення зафіксовано у кримінальних правопорушеннях проти безпеки виробництва.  Виявлено 103 таких злочинів, що на 39,2% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (74), по Україні -4,4%, що становить 10,7% від злочинів цієї категорії, облікованих в Україні (1019).
 
Збільшилась кількість злочинів проти встановленого порядку несення військової служби. Виявлено 141 таких злочинів, що на 27%  більше показника минулого року (111 злочинів), по Україні -29,9%, що становить 5,8% від злочинів цієї категорії, облікованих в Україні (2438).
 
Зафіксовано збільшення кількості злочинів у сфері господарської діяльності з 1069 до 1190 (+11,3%) та проти довкілля з 50  до 58 (+ 16%).
 
На 24,3% збільшилась кількість зареєстрованих злочинів проти волі, честі та гідності особи (ст.ст. 146-151-2)  – 87 проти 70 (в Україні +17,5%).
 
Найнижчим у державі є рівень розкриття кримінальних правопорушень як за оголошеною на стадії досудового розслідування підозрою (36,8% проти 55,1% у державі), так і за остаточними результатами досудового розслідування (32% проти 51,9% у державі).
 
За результатами моніторингу ЄРДР щодо стану розслідування кримінальних проваджень у майже 5,5 тисячах провадженнях прокурорами скасовано постанови про їх закриття та повернуто органам слідства для проведення розслідування.
 
Прокурорами органів міської прокуратури забезпечено процесуальне керівництво у 189 тисячах кримінальних проваджень розслідуваних слідчими органів Національної поліції.
 
Майже 6,5 тисяч проваджень за цей час передано до суду.
 
Істотно активізовано роботу з протидії злочинам у бюджетній сфері.
 
Передано до суду 79 кримінальних проваджень цієї категорії (проти 53 торік) зі збитками на суму понад 118 млн грн.
 
Зокрема, у фокусі уваги правоохоронців залишається захист економічних інтересів територіальної громади столиці та держави, боротьба з корупцією та зловживаннями у структурах влади і комунальних підприємствах.
 
Так, у поточному році вже направлено до суду 17 обвинувальних актів щодо 37 обвинувачених у зловживаннях та корупції, у тому числі щодо 14 службових осіб міської адміністрації та райдержадміністрацій, а також 15 – комунальних підприємств.
 
Матеріалами досудових розслідувань, у тому числі експертних досліджень, у вказаних провадженнях установлені збитки територіальній громаді міста на загальну суму 41 млн грн.
 
Крім того, ще у 36 провадженнях цієї категорії із встановленими збитками у сумі понад 270 млн грн повідомлено про підозру 74 особам, у тому числі 48 службовим особам комунальних підприємств.
 
Наприклад, у лютому поточного року передано до суду обвинувальний акт щодо 4 учасників організованої групи, до якої входили службові особи комунального підприємства «Київський молодіжний центр», що заволоділи коштами у сумі понад 4 млн грн, виділеними з місцевого бюджету на проведення тематичних заходів, за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.
 
У червні завершено досудове розслідування стосовно семи службових осіб Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації за ч. 5 ст. 191 КК України, у тому числі щодо колишнього директора Департаменту, заступника директора та керівників структурних підрозділів, які зловживаючи своїм службовим становищем, діючи організованою групою, протягом 2017-2019 років здійснили закупівлю медичних виробів за цінами, що значно перевищують закупівельну вартість із гранично допустимою торгівельно-збутовою надбавкою для медичних виробів, та шляхом укладення 10 договорів з товариством, привласнили кошти міського бюджету на суму 13,6 млн грн.
 
У червні направлено до суду кримінальне провадження щодо привласнення бюджетних коштів організованою групою з числа 3 керівників Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, які заволоділи бюджетними коштами в сумі 800 тис грн, виділеними на ремонт інженерних мереж та приміщень навчальних закладів, в тому числі інклюзивного центру.
 
Активізовано і спільну роботу органів Нацполіції та прокуратури з протидії корупційним правопорушенням.
 
Цьогоріч до суду передано 137 обвинувальних актів про злочини цієї категорії (проти 82 у 2020 році).
 
Зокрема, у березні передано до суду кримінальне провадження щодо заступника директора департаменту безпеки АК «Київводоканал», який вимагав та отримав від представника комерційної структури неправомірну вигоду у сумі 23,8 тисячі доларів США за погодження розміщення рекламних конструкцій на об’єктах вказаного підприємства.
 
У травні передано до суду обвинувальний акт за ч. 3 ст. 368 КК України щодо начальника Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА, який вимагав та одержав неправомірну вигоду  в сумі 123 тис грн, що становило 10% від вартості закупівлі кисневого обладнання для центральної районної лікарні.
 
У червні направлено до суду обвинувальний акт щодо директора Київського геріатричного пансіонату та начальника відділу підпорядкованих інтернатних установ Департаменту соціальної політики КМДА, які одержали неправомірну вигоду в сумі 6 тисяч доларів США за влаштування пенсіонера до геріатричного пансіонату, при тому, що останній мав всі передбачені законодавством підстави бути поміщеним до інтернатної установи як особа похилого віку, яка за станом здоров’я потребує стороннього догляду, побутового обслуговування та медичної допомоги.
 
Досягнуто результатів у протидії злочинам у сфері земельних відносин.
 
З початку року направлено до суду 29 кримінальних проваджень цієї категорії  (проти 9 у минулому році), в яких встановлені збитки на суму понад 220 млн грн.
 
У березні передано до суду обвинувальний акт щодо 6 учасників злочинної організації, які з використанням підроблених рішень судів та інших документів заволоділи 3 земельними ділянками у столиці (дві ділянки комунальної та державної власності загальною вартістю 152 млн грн), а також 22 об’єктами нерухомості.
 
Під час досудового розслідування за позовами прокуратури земельні ділянки вартістю 152 млн грн повернуті у власність держави та територіальної громади столиці.
 
Ще одним з пріоритетів визначено протидію злочинам у банківській сфері.
 
За цей час завершено досудове розслідування та направлено до суду 24 кримінальних провадження щодо 37 обвинувачених, зокрема двох службових осіб Нацбанку та Фонду гарантування вкладів.
 
Загальна сума збитків у цих провадженнях становить майже 1,5 мільярда гривень.
 
Крім того, ще у 3 провадженнях цієї категорії повідомлено про підозру 15 особам, діями яких заподіяно шкоду на суму 72 млн грн.
 
У лютому міською прокуратурою передано до суду обвинувальний акт відносно уповноваженого Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «АКБ «Капітал», який шляхом направлення реєстраторам неправдивих листів про повне погашення кредитної заборгованості сприяв безпідставному зняттю обтяжень з іпотечних об’єктів нерухомості та їх відчуженню, що потягло збитки для Фонду гарантування вкладів на суму         19 млн грн.
 
У серпні скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за підозрою голови правління та чотирьох службових осіб АКБ «Аркада», які діючи у складі організованої злочинної групи, привласнили кошти банку на суму понад 70 млн грн, та 4 осіб, які сприяли членам організованої злочинної групи у вчиненні вказаного злочину.
 
Результати роботи правоохоронних органів міста Києва з протидії організованій злочинності є одними з найкращих по державі.
 
За рік знешкоджено 33 організованих злочинних угрупування. Щодо 150 осіб обвинувальні акти передані до суду. З направлених до суду обвинувальних актів 4 – у бюджетній сфері, 1 – у сфері земельних відносин, 5 – з корупційними зв’язками, 6 – у сфері незаконного обігу наркотиків, 1 – пов’язаний з торгівлею зброєю та щодо 2 банд.
 
Як приклад, міською прокуратурою передано до суду обвинувальний акт щодо 5 учасників банди, сформованої на етнічній основі, які вчинили три збройні напади на громадян та заволоділи коштами потерпілих на загальну суму понад 3 млн грн, за ст. 257, ч. 4 ст. 187, ч. 1 ст. 263 КК України.
 
Також скеровано до суду провадження щодо членів банди з 7 осіб, які систематично вчиняли озброєні напади на домоволодіння.
 
Завдяки системній роботі правоохоронних органів посилено боротьбу з наркозлочинністю. До суду направлено 109 обвинувальних актів щодо 147 осіб, обвинувачених у незаконному виробництві, виготовленні, зберіганні з метою збуту та збуті наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів.
 
При цьому у осіб, причетних до незаконної діяльності, вилучено майже 170 кг наркотиків і психотропних речовин, у тому числі понад 120 кг амфетамінів, 3,6 кг кокаїну та 15,5 тонн прекурсорів. Вартість вилученого становить понад 45 мільйонів гривень.
 
Так, 120 кг амфетаміну вилучено у квітні в ході масштабної спецопераціі, яка проводилася на території 4 регіонів України – в Києві, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях. У ході спецоперації затримано 8 учасників злочинної групи, які щомісяця виготовляли та збували до 300 кг амфетаміну. Обіг грошових коштів від продажу психотропних речовин міг становити 120 мільйонів гривень на місяць. 
 
Тоді ж передано до суду обвинувальний акт стосовно 11 членів злочинної організації, які налагодили виготовлення в нарколабораторії та подальший збут через інтернет-магазин «Eskobar 24/7», «Medussa» психотропних речовин PVP та амфетамін, а також забезпечували вербування та переміщення громадян України до Російської Федерації для втягнення у злочинну діяльність, пов’язану з незаконним обігом наркотичних засобів, за ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 313, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 307 КК України.
 
У вересні направлено до суду обвинувальний акт за ч. 5 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 КК України щодо особи, яка перебуває у статусі підвищеного злочинного впливу – «смотрящего» за карцером Київського слідчого ізолятора, та за ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307 КК України щодо 7 осіб, які налагодили постачання та збут наркотиків на території СІЗО.
 
Напрацьовані результати в розслідуванні низки резонансних проваджень, які перебувають на контролі громадськості.
 
Так, завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом вибуху газу в червні минулого року у житловому будинку по вул. Соломії Крушельницької. Вибух газу призвів до обвалу конструкцій будинку, загибелі п’яти та травмування трьох людей, а також втрати житла мешканцями будинку загальною вартістю 53 млн грн.
 
За результатами досудового розслідування та проведення складних експертиз у травні повідомлено про підозру першому заступнику голови правління АТ «Київгаз», директору Філії експлуатації газового господарства АТ «Київгаз», двом головним інженерам ФЕГГ, а також начальнику служби охорони праці АТ «Київгаз» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.
 
Вказані службові особи всупереч вимогам «Правил безпеки систем газопостачання», «Кодексу газорозподільних систем» та інших нормативних документів розробили та ввели в дію «Технологічну інструкцію» та «Положення про організацію робіт з проведення повірки», яким дозволили встановлення у внутрішньобудинковий газопровід при проведенні робіт з повірки лічильників газу технологічної перемички замість знятого лічильника газу.
 
Крім того, органами прокуратури спільно з підрозділами СБУ приділяється особлива увага захисту основ національної та громадської безпеки.
 
Упродовж року за процесуального керівництва прокурорів направлено до суду 18 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях слідчих органів безпеки.
 
Зокрема, до суду скеровано 5 обвинувальних актів стосовно 6 осіб про злочини проти національної безпеки.
 
Також, скеровано до суду 4 обвинувальні акти щодо 4 осіб у провадженнях за фактами контрабанди.
 
Зокрема, у січні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт щодо громадянина України за фактом вчинення в листопаді 2018 року контрабанди із Республіки Панама наркотичного засобу кокаїну  в особливо великому розмірі, масою 3119,48г, з метою подальшого збуту.
 
У липні поточного року завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно двох осіб, які обгрунтовано підозрюються у організації вибухів біля станції метро «Шулявська» та «Мінська 2», а також у житловому будинку у Подільському районі міста Києва у липні 2020 року.
 
У вересні 2021 року до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього працівника Адміністрації Президента України, який у червні 2014 року передав таємні документи представнику іноземної організації, чим вчинив зраду у формі шпигунства.
 
Київською міською прокуратурою у взаємодії із органами фіскальної служби у поточному році скеровано до суду понад 116 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення у сфері оподаткування та господарської діяльності.
 
Забезпечено відшкодування збитків та поповнення Державного бюджету у закінчених провадженнях на загальну суму понад 146 млн. грн. Накладено арешт на майно на суму 195 млн грн, заявлено позовів на суму 197 млн.грн.
 
З направлених до суду обвинувальних актів, 10 - про ухилення від сплати податків, з яких 6 про тяжкі злочини, у тому числі 4 - у земельній сфері, всього на загальну суму збитків 146,8 млн (проти 65,5 млн минулого року).
 
Збільшено відшкодування до бюджету на суму понад 11 млн грн                  (120,8 млн грн проти 109 млн торік).
 
Зокрема, направлено до суду обвинувальні акти стосовно: керівника підприємства, який ухилився від сплати 58 млн грн ПДВ під час продажу елітної нерухомості на Хрещатику; директора одного з найбільших український провайдерів інтернету та телекомунікаційних послуг, який ухилився від сплати податків на суму 7 млн грн; колишнього гендиректора ДП «Укрвакцина» та ексбухгалтера, які підозрюються у заволодінні чвертю мільйона гривень під виглядом премій, надбавок та неправомірно завищеного посадового окладу. 
 
Також направлено до суду актуальне провадження щодо організованої злочинної групи із обігом легалізованих коштів, одержаних злочинним шляхом, на суму близько 120 млн гривень.
 
Крім того, Київською міською прокуратурою спільно із органами фіскальної служби у 2021 року активізовано роботу щодо виявлення та розкриття правопорушень за фактами несплати земельного податку та орендної плати за землю. Направлено до суду 7 кримінальних проваджень зазначеної категорії та відшкодовано 34,5 млн грн у закінчених провадженнях.
 
Упродовж поточного року прокурорами управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Київської міської прокуратури здійснювалося процесуальне керівництво у 3180 кримінальних провадженнях.
 
Забезпечено скерування до суду 76 кримінальних проваджень.
 
Станом на жовтень поточного року прокурорами забезпечується процесуальне керівництво у 1 741 кримінальних провадженнях.
 
Про ефективність діяльності прокурорів свідчить найбільша в Україні кількість судових рішень, винесених за результатами розгляду кримінальних проваджень - 41.
 
Крім того, до суду скеровано низку кримінальних проваджень у сфері протидії корупції, які набули значного суспільного резонансу.
 
Серед скерованих до суду:
 
  • обвинувальний акт стосовно двох оперуповноважених Управління стратегічних розслідувань у Київській області, викритих на вимаганні 250 тис грн неіснуючого боргу у керівника охоронної фірми;
 
  • обвинувальний акт відносно Голови Остерської ОТГ Чернігівської області, який вимагав та одержав 630 000 гривень за укладення договору щодо капітального ремонту стадіонного комплексу у місті Остер;
 
  • обвинувальний акт відносно першого заступника директора з акредитації Національного агентства з акредитації України та радника директора з акредитації Національного агентства з акредитації України,  які вимагали та одержали неправомірну вигоду у розмірі 2500 доларів США за надання атестату відповідності для приватного підприємства.
 
        Також, до суду скеровано кримінальні провадження про кримінальні правопорушення у сфері використання бюджетних коштів: 
 
  • за підозрою Генерального директора Комунального підприємства Київської обласної ради «Київська обласна сільськогосподарська брокерсько-комерційна фірма «Обрій», який у період з 2016 по 2018 роки, зловживаючи своїм службовим становищем, розтратив грошові кошти Комунального підприємства Київської обласної ради у сумі понад 1,5 млн грн.
 
  • за підозрою двох осіб, які у різний період часу займали посади директорів ТОВ «Журавочка» та діючи в порушення договору оренди цілісного майнового комплексу ДП "Журавочка" від 30.09.2008, вчинили дії щодо розтрати майна даного підприємства, яке перебувало у їх віддані, що призвело до його фактичного руйнування, чим спричинили збитки у розмірі 19 859 980 грн.
 
 
Викриття та притягнення до кримінальної відповідальності працівників правоохоронних органів, які вчинили кримінальні правопорушення і тим самим похитнули авторитет органів державної влади, є одним з основних напрямків діяльності слідчих ТУ ДБР, розташованого у м. Києві та прокурорів Київської міської прокуратури.
 
Серед найбільш резонансних кримінальних проваджень, вчинених правоохоронцями та скерованих до суду, наступні:
 
- за підозрою начальника відділу кримінальної поліції Подільського УП ГУ НП у м. Києві, який вимагав та одержав від громадянина грошові кошти у розмірі 2000 доларів США за вирішення питання про повернення вилученого транспортного засобу та за припинення кримінального переслідування в рамках кримінального провадження, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України
 
  • за підозрою начальника відділу Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби в м. Києві та Київській області, який вимагав та одержав грошові кошти у розмірі 3000 доларів США за оформлення документів для отримання посвідок на постійне проживання в Україні двом громадянкам Республіки Ліван, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України
 
Упродовж 9 місяців 2021 року на напрямку нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації внесено 91 акт прокурорського реагування (2020 –  82), за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 88 осіб, що майже вдвічі більше, ніж минулого року (45).  
 
Упродовж поточного року зберігалась тенденція дотримання ліміту наповненості державної установи «Київський слідчий ізолятор». Станом на 12.10.2021 у слідчому ізоляторі утримувалось 2310 ув’язнених, що на 204 менше від ліміту.
 
Завдяки вжитим прокуратурою додатковим організаційно-практичним заходам, упродовж 2021 року випадків актів масової непокори в державній установі «Київський слідчий ізолятор» не допущено.
 
За результатами проведених заходів щодо перекриття шляхів надходження до Київського слідчого ізолятора заборонених предметів викрито  9 працівників установи попереднього ув’язнення, які вступили у змову з ув’язненими або їх родичами (2020 – 4). Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
 
Крім того, органами прокуратури забезпечено нагляд за відбуванням покарання 4758 засуджених до покарань, не пов’язаних із реальним позбавленням волі.          
 
При цьому варто зазначати, що у 2021 році близько 6 місяців був відсутній перелік суспільно корисних робіт. Як результат - рішення суду цієї категорії не виконувались. Так, виконавчим органом Київської міської ради -Київською міською державною адміністрацією лише 25.06.2021 видано розпорядження № 1460 «Про затвердження видів суспільно корисних робіт та перелік об’єктів на яких порушники повинні виконувати суспільно корисні роботи в місті Києві у 2021 році» та № 1495 від 02.07.2021 «Про затвердження видів безоплатних суспільно корисних робіт для осіб, яким призначено покарання у виді громадських робіт, та переліку підприємств, установ, організацій, на об’єктах яких здійснюється виконання безоплатних суспільно корисних робіт у місті Києві у 2021 році».
 
В основу організації діяльності прокурорів з підтримання публічного обвинувачення у суді покладено принцип невідворотності покарання. У поточному році працівниками органів прокуратури міста взято участь у розгляді близько 5 тисяч кримінальних проваджень з постановленням вироку, у тому числі 161 – на підставі угод (45 – про примирення, 116 – про визнання винуватості).
 
Крім того, працівниками прокуратури забезпечено участь в апеляційному перегляді майже 900 кримінальних проваджень. За апеляційними скаргами прокурора скасовано та змінено вироки у кримінальних провадженнях стосовно 193 осіб. Рівень апеляційного реагування склав 75,1 %.
 
Через послідовну позицію оскарження в касаційному порядку кожної ухвали апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора забезпечено належний рівень касаційного реагування (67,4%), що є вищим загальнодержавного (55,2%)
 
Судами упродовж року ухвалено виправдувальні вироки щодо 52 осіб, набрали законної сили реабілітуючі судові рішення щодо 62 осіб. Однак, за принципової позиції прокуратури всі виправдувальні вироки оскаржені у апеляційному порядку. Як результат – вироки щодо 13 осіб скасовані за апеляційними скаргами прокурора, справи направлені на новий судовий розгляд. За касаційними скаргами прокурора у поточному році також скасовано реабілітуючі судові рішення стосовно 3 осіб.
 
Вживались заходи у сфері охорони дитинства.
 
На 11,7% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми (з числа розслідуваних) у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (92 проти 86).
 
Зменшилась на 2,2% кількість неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальні правопорушення (з 90 до 88).
 
Органами досудового розслідування закінчено 111 кримінальних проваджень, з яких: скеровано до суду з обвинувальним актом – 92, з клопотанням про застосування примусових заходів виховного характеру – 6, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 13.
 
Також, до суду скеровано 14 клопотань про застосування примусових заходів виховного характеру щодо неповнолітніх, які вчинили суспільно небезпечні діяння до досягнення віку, з якого можлива кримінальна відповідальність.
 
Збільшилась на 18% кількість кримінальних проваджень про правопорушення вчинені стосовно дітей (825 проти 681 у 2020), 293 з них обліковано у поточному році, що на 83 правопорушення більше ніж за аналогічний період 2020 року (210).
 
Збільшилась кількість дітей, потерпілих від вчинення кримінальних правопорушень (327 проти 118 у 2020 році).
 
Скеруванням до суду завершено розслідування у 75 провадженнях, з яких: з обвинувальним актом – 71, з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності – 2,  з клопотанням про застосування примусових заходів виховного характеру – 1, з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру – 1.
 
У вересні поточного року на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соцільно-економічного розвитку заступником керівника Київської міської прокуратури підтримано лист міської прокуратури щодо здійснення закупівлі та встановлення у закладах середньої освіти столиці металодетекторів з їх подальшою інтеграцією з ІАК «Безпечне місто» та ІКАС «Єдина школа».
 
В сфері охорони дитинства у провадженні органів досудового розслідування столиці перебувало 178 кримінальних проваджень (2020–119), в яких нагляд забезпечується ювенальними прокурорами.
 
За результатами досудових розслідувань вже підтверджена висновками експертиз сума збитків складає 13,5 млн. грн., у зв’язку із чим ювенальними прокурорами пред’явлено дев’ять позовів на суму 10,3 млн грн, розгляд яких на даний час триває.
 
За результатами розслідувань до суду передано 16 обвинувальних актів (2020-10).
 
Серед актуальних є переданий у квітні Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 367 КК України відносно завідувача референт-лабораторії Центру ДОГ і ТКМ НДСЛ «Охматдит», яка неналежно виконуючи свої службові обов’язки допустила необґрунтоване списання 146 шприців препарату «Неуластим 6мг», внаслідок чого НДСЛ «Охматдит» спричинено матеріальну шкоду на суму 1 404 153,38 грн. Прокурором заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні на суму спричиненої майнової шкоди.
 
Ювенальними прокурорами забезпечено участь у розгляді 160 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх та пов’язаних з інтересами дітей, з яких з ухваленням вироку – 84, про застосування примусових заходів виховного характеру – 24, про застосування примусових заходів медичного характеру – 1, про звільнення від кримінальної відповідальності – 20.
 
В апеляційному порядку переглянуто 24 судових рішення, у тому числі 2 з ухваленням нового вироку за апеляціями прокурорів.
 
Задоволено 9 апеляційних скарг прокурорів стосовно 12 осіб, залишено без змін 9 судових рішень за скаргами інших учасників.
 
В сфері представництва інтересів дітей упродовж 9 місяців 2021 року органами прокуратури міста Києва пред’явлено 5 позовів на загальну суму 500 тис. грн.
 
За результати судових розглядів, у тому числі минулорічних позовів, вже задоволено 5 позовів на суму 520 тис. грн.
 
Для прикладу, задоволено позов ювенальних прокурорів про усунення перешкод у користуванні приміщенням дошкільного навчального закладу  в Печерському районі міста Києва загальною площею  268,4 кв.м вартістю понад 15 млн грн.
 
Реально виконано судові рішення на суму 4 397 тис. грн. Зокрема, виконано судове рішення за позовами прокурора про зобов’язання відповідача повернути земельну ділянку навчального закладу площею 0,2425 га, вартістю 4 265 тис. грн.
 
Органами прокуратури столиці за 9 місяців 2021 року на захист інтересів держави та територіальної громади пред’явлено позовів на суму 5,1 млрд грн, судами задоволено позовів на 2,2 млрд грн. Реально виконано рішень судів на 1,1 млрд грн.
 
Прокуратура активно відстоювала і продовжує відстоювати інтереси держави та територіальної громади столиці у сфері захисту земельних відносин.
Так, заявлено позовів на суму 3,7 млрд грн щодо земель площею майже 448 га. Судами задоволено позовів прокурорів на 1,6 млрд грн щодо земель площею 76,5 га. Реально виконано рішень судів на 950 млн грн., столиці повернуто земельні ділянки площею 52 га.
 
За позовом столичної прокуратури територіальній громаді міста Києва реально повернуто земельну ділянку площею 19,32 га вартістю понад 614 млн грн, розташовану в нижньому каскаді Совських ставків на проспекті Червонозоряному, 113 у Голосіївському районі, яка неправомірно використовувалась комерційною структурою. 
 
Також за позовом міської прокуратури територіальній громаді столиці реально повернуто земельну ділянку площею 28,6 га вартістю 105 млн грн, що розташована на вулиці Міській в Оболонському районі, яка використовувалась суб’єктом господарювання з порушенням вимог земельного законодавства.
 
Прокурорами вжито дієвих заходів, спрямованих на відновлення права територіальної громади столиці на земельні ділянки в зоні охоронюваного ландшафту в районі Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогово» загальною площею понад 56 га вартістю 999 432 тис. грн.
 
Так, судами задоволено 5 позовних заяв прокуратури про скасування неправомірної державної реєстрації за товариством «Агрокомбінат «Хотівський» права користування вказаними землями. Наразі в суді розглядається ще один судовий спір щодо земельної ділянки зазначеного статусу площею близько 6 га вартістю 95 млн грн.
 
За позовами прокуратури судами повернуто територіальній громаді столиці низку земельних ділянок, які використовувались комерційними структурами з порушенням вимог чинного законодавства, зокрема:
 
         - земельну ділянку рекреаційного призначення площею 7,26 га вартістю 238 млн грн на перетині вулиці Милославської та проспекту Маяковського у Деснянському районі;
 
         - земельну ділянку рекреаційного призначення площею 2 га вартістю 7,5 млн грн в урочищі Чорторий у Деснянському районі;
 
         - земельну ділянку рекреаційного призначення площею 3,4 га вартістю 65 млн грн на вулиці Деснянській у Деснянському районі;
 
         - земельну ділянку площею 0,1 га, яка розташована в межах пам’ятки національного значення «Городище і могильник ІХ-ХІІІ ст. на Лисий горі (Юрковиця)», на якій планувалось незаконне будівництво.
 
Прокуратура активно відстоювала і продовжує відстоювати інтереси держави та територіальної громади столиці у сфері захисту державного та комунального майна.
 
Так, заявлено позовів на 404,4 млн грн щодо майна площею 7,6 тис. кв. м. Задоволено судами позовів на 610,8 млн грн щодо майна площею 66,7 тис. кв. м. Реально повернуто у державну та комунальну власність столиці незаконно відчужене майно загальною вартістю 91,3 млн грн, площею 1,6 тис. кв. м.
 
Окрім того, актуальним на даний час є питання захисту об’єктів культурної спадщини, які в переважній своїй більшості перебувають в занедбаному стані та щодо яких не завжди укладаються охоронні договори. 
 
На захист об’єктів культурної спадщини заявлено позови:
 
- про повернення територіальній громаді столиці від                                         комерційної структури садиби Терещенків площею понад 1 тис. кв. м  та вартістю понад 67 млн грн на бульварі Тараса Шевченка у місті Києві;
 
-  про скасування державної реєстрації за комерційною структурою права власності на пам’ятку архітектури загальною площею 3,1 тис кв.м, розташовану на вулиці Хорива, 2 в місті Києві;
 
-  щодо зобов’язання власників укласти охоронні договори та провести реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини, розташованих на вулицях Миколи Юнкерова, Кирилівській, Межигірській та Андріївському узвозі у місті Києві.
 
Також приділено увагу захисту нерухомості столиці, зокрема:
 
- заявлено позов про скасування державної реєстрації права приватної особи на комунальні приміщення – будівлю Оболонського РАГС  площею       770 кв. м та вартістю понад 10 млн грн;
 
- заявлено позов про витребування на користь громади столиці з незаконного володіння фізичної особи об’єкту нерухомості (будівля по вул. Руднєва, 100  площею 900 кв. м та вартістю понад 20 млн грн);
 
- заявлено позов в особі Фонду державного майна України про витребування з незаконного володіння фізичної особи державної сільськогосподарської школи ДП «Пуща-Водиця» площею майже 900 кв. м,  вартістю понад 15 млн грн.
 
Судами задоволено 13 позовів органів Київської міської прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства економіки України, ДП Виробниче об’єднання  «Київський радіозавод» до юридичних осіб про визнання недійсними результатів аукціонів, договорів купівлі-продажу, витребування та повернення низки об’єктів державного майна радіозаводу загальною площею 37,7 тис. кв. м та вартістю 312,6 млн грн.
 
Задоволено позов прокуратури про витребування на користь держави гуртожитків Національного авіаційного університету площею 2 тис кв. м вартістю 86 млн. грн, які вибули на підставі підробних документів.
 
Прокуратура також відстоює інтереси держави та територіальної громади столиці у бюджетній сфері.
 
Так, за участі прокуратури запобігнуто стягнення з місцевого бюджету 671 млн грн та скасовано рішення господарського суду про стягнення цих коштів.
 
Заявлено позов про стягнення до бюджету столиці з комерційної структури збитків у вигляді несплаченої пайової участі у зв’язку із будівництвом житлово-офісного комплексу в сумі 11,5 млн грн.
 
Заявлено позов в особі Київради, КМДА, КО «Київмедспецтранс» про стягнення з комерційної структури 6,6 млн грн (штрафні санкції за неналежне виконання відповідачем умов договору поставки спеціалізованого санітарного транспорту екстреної медичної допомоги із відповідним обладнанням).
 
 
Необхідно зазначити, що проблемним питанням для столиці залишається самовільне зайняття земель без правовстановлюючих і дозвільних документів.
 
У багатьох випадках порушники спочатку реєструють право власності на самочинно збудоване нерухоме майно, а тоді вже звертаються для оформлення права на земельну ділянку, або взагалі без оформлення прав на земельні ділянки у встановленому законом порядку, використовують їх всупереч закону (у тому числі зелені зони, прибережні захисні смуги тощо).
 
Також проблемним для територіальної громади є питання забудови столиці всупереч вимог Генерального плану населеного пункту.
 
У зв’язку з цим, актуальним для органів місцевого самоврядування є забезпечення належного контролю за використанням земельних ділянок громади.
 
Також у столиці непоодинокі випадки неправомірного вибуття майна з комунальної власності.
 
З огляду на вказане, доцільним є проведення  інвентаризації майна, у тому числі й того, яке перебуває на балансі комунальних підприємств та установ, з метою виявлення випадків його незаконного вибуття із комунальної власності.
 
Великий обсяг роботи проведено з розгляду звернень громадян.
 
Не дивлячись на певні карантинні обмеження кількість звернень громадян до органів Київської міської прокуратури у поточному році залишається незмінно високою.
 
Впродовж 9 місяців 2021 року органами Київської міської прокуратури розглянуто 28299 звернень громадян, з яких 12894 вирішено по суті.
 
До інших відомств для розгляду в межах чинного законодавства та організації перевірки викладених доводів направлено 9578 звернень, до підпорядкованих прокурорів – 3893.
 
Визнано обґрунтованими і задоволено 786 звернень громадян та 402 заяви щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудового розслідування.
 
Надійшло  845  звернень і запитів народних депутатів України, з яких  9  депутатських документів визнано обґрунтованими та задоволено.
 
Майже 65% звернень та запитів народних депутатів України (551) стосувались питань досудового розслідування кримінальних проваджень.
 
Упродовж вказаного періоду  надійшло 987  запитів  про надання публічної інформації, з яких по суті розглянуто 593 запити. На 99 інформаційних запитів надані відповідні роз’яснення.
 
За результатами розгляду задоволено 489 запитів та надано запитувану інформацію, зокрема задоволено запити з кадрових питань (399), організаційно-розпорядчої діяльності (21), досудового розслідування (25) та з інших питань щодо інформації, яка віднесена Законом до публічної (29). У задоволенні 5-ти запитів відмовлено з визначених законом підстав. Відповідно до п. 3 ст. 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» належним розпорядникам скеровано 393  запити.
 
Результати роботи і позитивні напрацювання з найбільш актуальних тем постійно висвітлюються в засобах масової інформації, на офіційному сайті Київської міської прокуратури, в соціальних мережах Facebook, Instagram, Telegram, Twitter та Youtube.
 
Київська міська прокуратура активно реагує й на повідомлення в ЗМІ щодо правопорушень, які були виявлені громадянами та журналістами. За цей рік за повідомленнями у ЗМІ розпочато понад 20 кримінальних проваджень за фактами заподіяння шкоди довкіллю, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, пошкодження комунального майна тощо.
 
Органами прокуратури міста й надалі вживатимуться заходи, спрямовані на удосконалення та підвищення ефективності роботи для забезпечення законності, реального усунення порушень, поновлення прав громадян та захисту інтересів держави.
 
Зазначена інформація спрямовується для відома та використання при виконанні повноважень, передбачених Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про столицю України – місто-герой Київ».
 
Керівник
Київської міської прокуратури                                                                                                     Олег КІПЕР

кількість переглядів: 2122