19.11.2021

30 млн гривень збитків на закупівлях вакцини від ящура - ексголові тендерного комітету Держпродспоживслужби повідомлено про підозру

                                        

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру колишньому голові тендерного комітету Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за фактом службової недбалості, що призвела до збитків державі у майже 30 млн гривень (ч.2 ст.367 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2019 році посадові особи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, діючи у змові з представниками приватного товариства, що займається поставками вакцин, розробили та реалізували протиправну схему з закупівлі за завищеною вартістю вакцини проти ящуру.
 
Згідно з матеріалами слідства, придбана за державний кошт вакцина не була зареєстрована в Україні, відтак не могла бути використана та не використовувалася для щеплень та наразі підлягає утилізації.
 
Відповідно до висновку експертів, розмір збитків, завданих державному бюджету України внаслідок перерахування грошових коштів на користь постачальника вакцини становить близько 30 млн гривень.
 
Наразі вирішується питання про обрання підозрюваній особі запобіжного заходу.
 
Також межах провадження правоохоронці провели обшуки за адресами проживання причетних осіб та у службових приміщеннях Держпродспоживслужби.
 
За результатами проведених слідчих дій буде надана правова оцінка діям інших учасників злочинної схеми.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Подільського управління поліції ГУНП в м. Києві за оперативного супроводження СБУ.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2299