19.11.2021

У Києві викрили «детективне агентство», учасники якого здійснювали незаконне стеження за громадянами

                                                 

Київською міською прокуратурою спільно з ГУ СБ України у місті Києві та Київській області за оперативного супроводження Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції викрито та припинено діяльність так званого «детективного агентства», організованого колишнім правоохоронцем, яке здійснювало протиправне стеження за громадянами з використанням спеціальних технічних засобів отримання інформації (ч.2 ст.359 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, учасники «детективного агентства» за грошову винагороду здійснювали приховане стеження за громадянами України шляхом здійснення прослуховування телефонних розмов, слідкування за маршрутами пересування осіб. Крім того, до переліку послуг агентства входило встановлення у приміщеннях та в автомобілях спецзасобів прихованого аудіо- та відеоконтролю.
 
До протиправної діяльності організатор – колишній правоохоронець - залучив своїх знайомих. За даними слідства, агентство функціонувало більше 2 років та надавало «послуги» як фізичним особам, так і представникам бізнесу.
 
Вартість «послуг» становила від 200 доларів США за годину за стеження за пересуванням особи, до 1000 тис. доларів США - за встановлення в офісі засобів спостереження.
 
Організатора схеми викрили «на гарячому» після отримання ним грошової винагороди у розмірі $1350 та передачі замовнику інформації, отриманої незаконним шляхом.
 
У ході обшуків, проведених за місцем проживання організатора та в офісі агентства вилучено технічні пристрої для стеження з комплектуючими до них, матеріали оперативно-розшукових справ, отримані протиправним шляхом, комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами протиправної діяльності.
 
За результатами проведених слідчих дій організатору «детективного агентства» повідомлено про підозру та вирішується питання про обрання запобіжного заходу.
 
Тривають слідчі дії для притягнення до кримінальної відповідальності усіх учасників групи.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2406