01.12.2021

У Києві викрито діяльність «ботоферми», яка використовувалася для поширення протестних настроїв

                

За процесуального керівництва Святошинської окружної прокуратури міста Києва викрито діяльність «ботоферми», яка використовувалась для поширення контенту, спрямованого на посилення протестних настроїв, а також для шахрайських схем із заволодіння коштами громадян України та інших держав.
 
 
Слідством встановлено, що зловмисники розробили та використовували спеціалізоване програмне забезпечення та обладнання, яке дає змогу здійснювати автоматизовану реєстрацію, наповнення та адміністрування великої кількості аккаунтів у популярних соціальних мережах.
 
Для створення верифікованих аккаунтів зловмисники використовували підроблені посвідчення громадян України, які надавали службі підтримки Facebook для підтвердження справжності особи.
 
Вказані аккаунти використовувалися для поширення контенту на замовлення третіх осіб (публікацій та коментарів), в тому числі матеріалів, спрямованих на посилення протестних настроїв в Україні.
 
Крім того, у змові з власниками «шахрайських кол-центрів», що спеціалізуються на заволодінні коштами громадян України та іноземних держав, власники «ботоферми» використовували підконтрольні аккаунти для заманювання потенційних жертв на фішингові сайти (копії сайтів банківських установ, міжнародних брокерських проектів, онлайн-казино тощо), за допомогою яких в останніх викрадали грошові кошти.
 
У межах кримінального провадження проведено обшуки в офісних та житлових приміщеннях організаторів злочинної діяльності, у ході яких вилучено:
 
- комп’ютерну техніку та мобільні пристрої із доказами отримання замовлень на просування публікацій в інтересах спільнот ФБ, що пропагують антивакцинацію та в інтересах інших протестних акцій, а також «розкрутку» шахрайських та «фішингових» псевдобірж орієнтованих на країни СНД;
 
- більше 500 підроблених електронних копій документів, що посвідчують особу громадян України;
 
- обладнання та програмне забезпечення, що дозволяє одночасно анонімно адмініструвати велику кількість аккаунтів;
 
- більше 100 банківських карток, що використовувались для анонімізації прийому платежів за надані протиправні послуги.
 
Досудове розслідування розпочато за ч. 2 ст. 190 КК України та здійснюється співробітниками Святошинського УП ГУНП у м. Києві, за оперативного супроводження Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.
 
Наразі слідчі дії тривають. Встановлюються особи, причетні до організації діяльності «ботоферм».
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2585