10.12.2021

Медика та поліцейського підозрюють в організації схеми з фейкової вакцинації від COVID-19

              

 

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито та повідомлено про підозру працівнику одного з медичних закладів, а також співробітнику патрульної поліції, викритих у внесенні недостовірних відомостей до інформаційної системи про вакцинацію осіб від COVID-19.
 
За даними слідства, працівник патрульної поліції міста Києва спільно з працівником медичного закладу за грошову винагороду організували схему внесення до інформаційної системи відомостей про нібито проходження громадянами вакцинації від коронавірусної хвороби для подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію. Пошуком «клієнтів» займався поліцейський, а працівник медустанови вносила відомості до електронної системи «HELSI». Розмір грошової винагороди залежав від назви вакцини, якою нібито робили щеплення, та становив від 4000 до 5000 гривень.
 
09.12.2021 за місцем роботи та проживання вказаних осіб проведено санкціоновані обшуки, під час яких вилучено близько 13 500 дол. США та майже 340 тис. грн, ювелірні прикраси, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, COVID-сертифікати на різних осіб, а також списки громадян, які звертались з метою отримання підроблених свідоцтв про вакцинацію. Вказані списки налічують понад 200 прізвищ, що може свідчити про отримання учасниками групи неправомірної вигоди на суму близько мільйона гривень.
 
Під час проведення обшуків працівнику патрульної поліції та працівнику медичного закладу повідомлено про підозру за фактами  несанкціонованої зміни інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб, (ч. 3 ст. 362 КК України), а також в одержанні працівником підприємства, який не є службовою особою, неправомірної вигоди за вчинення будь-яких дій з використанням становища, яке займає працівник на підприємстві в інтересах того, хто надає таку вигоду, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб, (ч. 4 ст. 354 КК України).
 
На теперішній час вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до цього злочину.
 
Викрито правопорушення прокурорами спільно зі слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованому у місті Києві за оперативного супроводження Київського міського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2370