10.12.2021

Судитимуть групу хакерів, які заволоділи понад 2 млн гривень бюджетних установ та підприємств

                  

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва завершено досудове розслідування відносно організованої групи хакерів, які розповсюджували шкідливе програмне забезпечення та заволодівали грошовими коштами бюджетних установ та підприємств реального сектору економіки України (ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 361 КК України).
 
Слідством встановлено, що учасники злочинного угрупування, знаючи про вразливість програмного забезпечення робочих комп’ютерів бухгалтерів бюджетних установ та підприємств реального сектору економіки, розробили злочинну схему з метою заволодіння грошовими коштами підприємств.
 
Так, відповідно до розподілених ролей, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, яке після потрапляння на робочі комп’ютери установ надавало віддалений доступ до них.
 
Після цього, зловмисники без проблем змінювали платіжні реквізити отримувачів та перераховували грошові кошти на підконтрольні розрахункові рахунки для їх подальшого переведення в готівку та розподілу між членами групи.
 
Загальна сума збитків, завданих організованою групою бюджетним установам та підприємствам становить понад 2 млн грн. Крім того, під час слідства попереджено заволодіння даною групою осіб грошовими коштами в розмірі понад 1,8 млн грн.
 
Після завершення ознайомлення підозрюваних з матеріалами кримінального провадження, обвинувальний акт відносно групи осіб буде скеровано до суду для розгляду по суті.
 
З метою відшкодування збитків на майно підозрюваних накладено арешт.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими Подільського УП ГУНП у м. Києві за матеріалами ДКІБ СБ України
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2010