13.12.2021

До 6 років позбавлення волі засуджено інтернет-шахрая, який ошукав понад 100 громадян на продажах неіснуючих товарів

               

Дарницькою окружною прокуратурою міста Києва забезпечено підтримання публічного обвинувачення відносно мешканця столиці за фактами заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому в особливо великих розмірах.
 
Згідно з матеріалами обвинувачення, 38-річний житель м. Києва спільно з іншими учасниками шахрайської схеми, матеріали відносно яких виділені в окреме кримінальне провадження, створили низку фіктивних інтернет-магазинів з продажу електронної побутової техніки, комп’ютерів, модулів пам’яті, мобільних телефонів, аксесуарів до них, велосипедів та інших популярних товарів, а також забезпечили діяльність так званого «кол-центру», через який здійснювався зворотній зв'язок із замовниками товарів.
 
Оператори «кол-центру» зв’язувались та спілкувались з потенційними клієнтами, здійснювали прийом замовлень на неіснуючий товар та висилали реквізити для перерахунку коштів. Одразу після отримання повної передоплати учасники схеми заносили номери телефонів ошуканих клієнтів до «чорного списку», щоб останні не заважали їхній «роботі» та якнайдовше не здогадувались, що відносно них було скоєно шахрайство.
 
Також зловмисники вчиняли дії, спрямовані на популяризацію та рекламування фіктивних інтернет-магазинів з метою привертання уваги якомога більшої кількості громадян.
 
У такий спосіб упродовж 2014-2017 років обвинувачений разом спільниками заволодів грошовими коштами понад 100 потерпілих з різних регіонів України на загальну суму близько 600 тисяч гривень, що є особливо великим розміром.
 
Незважаючи на невизнання обвинуваченим своєї вини, суд погодився з доводами прокурора, визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України та призначив покарання у вигляді 6 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.
 
Крім того, судом задоволено цивільні позови потерпілих про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2253