14.12.2021

Столичні правоохоронці викрили масштабну схему підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 – недостовірні відомості вносилися в «Дію»

            

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито протиправну діяльність із незаконного виготовлення та збуту міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 без фактичного проведення щеплень.
  
Досудовим розслідуванням встановлено, що схему організували двоє мешканців м. Києва, які долучили до протиправної діяльності посередників, керівників медичних закладів та сімейних лікарів у різних містах України. За попередніми даними, участь у схемі брали щонайменше десятеро учасників.
 
За даними слідства, вказані особи щоденно формували та передавали лікарям за грошову винагороду списки осіб для внесення відомостей про вакцинацію до електронної системи eHealth, які у подальшому відображалися в мобільному застосунку «Дія».
 
У такий спосіб до електронної системи eHealth щомісяця завантажувалося близько 2 тисяч недостовірних записів про проходження громадянами вакцинації.
 
Зазначені «послуги» коштували від 3000 до 4500 гривень.
 
Наразі тривають слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин протиправної діяльності і притягнення винних до відповідальності.
 
Заходи із викриття правопорушення проводили спільно з співробітниками Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ спільно та слідчими Головного управління Національної поліції у м. Києві.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2040