22.12.2021

Столична прокуратура через суд вимагає від власника Жовтневого палацу культури укласти охоронний договір на пам’ятку культури

             

Київська міська прокуратура в судовому порядку вимагає укласти охоронний договір з метою збереження пам’ятки архітектури та історії – будинку Жовтневого палацу культури (колишнього Інституту шляхетних дівчат), розташованого по вул. Алея Героїв Небесної Сотні, 1 в м. Києві.
 
 
Вказана пам’ятка, що має значну архітектурну та історичну цінність, була спроектована і побудована у стилі пізнього класицизму в 1838-1842 роках відомим архітектором Вікентієм Беретті як корпус Київського інституту шляхетних дівчат.
 
У 1979 році Постановою Ради Міністрів УРСР будівлю «Інституту благородних дівиць» занесено до переліку пам’яток містобудування і архітектури національного значення. Також, рішенням виконавчого комітету Київської міської ради народних депутатів у 1987 році будинок Жовтневого палацу культури (колишній Інститут шляхетних дівчат), де працював український композитор Лисенко М.В., внесено до переліку пам’яток історії місцевого значення.
 
Разом з тим, Федерація професійних спілок України, яка є власником вказаної пам’ятки з 2007 року, упродовж 15 років ухиляється від укладення передбаченого законодавством охоронного договору, який би передбачав гарантії її захисту.
 
У зв’язку з викладеним, Київська міська прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовом до власника споруди про зобов’язання укласти охоронний договір на пам’ятку культури.
 
Нагадаємо, що це шостий позов за цей рік, спрямований на збереження пам’яток культури.
 
Так, раніше Київська міська прокуратура звернулася з аналогічним позовом до власника пам’ятки архітектури - Пивоварного заводу Ріхтера – з вимогою укласти охоронний договір для її збереження, а також щодо зобов’язання власників пам’яток культурної спадщини, розташованих на вулицях Миколи Юнкерова, Кирилівській, Межигірській та Андріївському узвозі, укласти охоронні договори та провести реставраційні роботи цих об’єктів.
 
Столична прокуратура активно відстоювала і продовжує відстоювати інтереси держави та територіальної громади в питаннях збереження об’єктів культурної спадщини.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1822