23.12.2021

Прокуратура у Верховному Суді домоглася остаточного повернення з незаконної оренди землі на Троєщині вартістю 238 млн гривень

                                      

Київська міська прокуратура у найвищій судовій інстанції відстояла інтереси столичної громади та домоглася остаточного повернення із незаконної оренди земельної ділянки вартістю 238 млн гривень на Троєщині.
 
Як повідомлялось раніше, Київська міська рада у 2015 році уклала з товариством договір оренди земельної ділянки на перетині вул. Милославської та просп. Маяковського площею 7,26 га, умовами якого передбачалося її забудова протягом 3 років, у тому числі облаштування рекреаційно-оздоровчої та аква-зони, а також дитячого майданчика.
 
Однак, з 2005 року по теперішній час товариство у порушення вимог чинного законодавства та договору оренди не приступило до забудови спірної земельної ділянки та використовує її частину протягом тривалого часу не за цільовим призначенням, а саме: в комерційних цілях для розміщення платної автостоянки автомобілів.
 
Крім того, умовами договору передбачено, що після введення об’єкта в експлуатацію територіальна громада отримуватиме орендну плату у збільшеному розмірі. Однак, внаслідок невиконання умов договору місто недоотримало до місцевого бюджету значну суму коштів.
 
Реагуючи на порушення, столична прокуратура звернулася до суду з позовом про розірвання договору оренди та повернення територіальній громаді земельної ділянки, який судом першої інстанції задоволено та залишено в силі апеляційною інстанцією.
 
У свою чергу товариство оскаржило рішення суду в касаційній інстанції.
 
22.12.2021 Верховний Суд погодився з доводами прокурора та висновками судів першої і апеляційної інстанцій про наявність підстав для задоволення позову.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2029