24.12.2021

Столична прокуратура попередила безпідставне витрачання понад 50 млн гривень коштів державного підприємства

                                           

Київською міською прокуратурою спільно з Територіальним управлінням ДБР у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом можливого замаху на заволодіння коштами ДП «Укрхімтрансамміак».
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що підприємством у липні поточного року укладено низку договорів на постачання обладнання для здійснення поточного ремонту газотранспортної мережі, яка перебуває на його балансі на суму 51 млн грн. Строк виконання договору визначено до 23.12.2021.
 
При цьому, розрахунки із постачальником мали проводитись на умовах банківського акредитиву, тобто безспірного переведення оплати постачальнику банківською установою у разі надання ним документів про виконання окремих умов договору.
 
Водночас, встановлено, що під час підготовки технічного завдання на предмет закупівлі, колишнім керівництвом підприємства проігноровано чисельні зауваження працівників, які безпосередньо відповідають за ремонт та експлуатацію газотранспортного обладнання, які наполягали, що таке обладнання не відповідає вимогам ДСТУ та не може бути використано на ділянках газотранспортної мережі ДП «Укрхімтрансамміак».
 
З урахуванням відомостей, зібраних в ході досудового розслідування, прокурором подано клопотання до Печерського районного суду міста Києва про накладення арешту на грошові кошти, розміщені у банківській установі на умовах акредитиву. Суд, визнавши доводи прокурора обґрунтованими, задовільнив клопотання.
 
Таким чином, незважаючи на спроби підприємства-постачальника терміново передати обладнання, яке не може бути використано, грошові кошти залишились на банківських рахунках держпідприємства.
 
Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, вживаються заходи до встановлення осіб, причетних до укладення вказаних договорів, та надання належної правової оцінки їх діям.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2117