28.01.2022

Прокуратура у суді вимагає скасувати оренду 17 га землі вартістю понад 651 млн гривень

                                      

Київська міська прокуратура звернулась до суду з позовом в інтересах держави про скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки площею майже 17 га вартістю понад 651 млн. гривень.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Встановлено, що приватним товариством у березні 2020 року, більш ніж через рік після припинення йому права оренди цієї землі по вул. Промисловій у Голосіївському районі міста Києва, без будь-яких правових підстав здійснено реєстрацію права користування (оренди) на вказану земельну ділянку.
 
У подальшому, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу загальною площею 155 кв.м, проведено державну реєстрацію змін права користування (оренди) на вказану ділянку за іншим товариством.
 
Прокуратура встановила, що реєстрація права оренди на земельну ділянку за обома товариствами здійснена з порушенням вимог чинного законодавства, за відсутності волевиявлення її законного власника - Київської міської ради.
 
Крім того, право оренди не могло перейти від одного товариства до іншого, у зв’язку з набуттям права власності на промислову базу, оскільки власник цього майна не був законним користувачем земельної ділянки.
 
Таким чином, державна реєстрація права оренди на вказану земельну ділянку за відсутності відповідного волевиявлення Київради та оформлення правовстановлюючих документів на землю незаконна та перешкоджає територіальній громаді столиці ефективно і раціонально розпоряджатися комунальною земельною ділянкою в інтересах громади.
 
Зважаючи на грубе порушення законодавства та з метою відновлення порушених прав територіальної громади столиці, прокуратурою заявлено позовну заяву до господарського суду м. Києва.
 
Також нагадаємо, що Подільська окружна прокуратура міста Києва у 2021 році у судовому порядку домоглася поновлення прав територіальної громади на вказану земельну ділянку та припинила незаконне її використання під намив піску.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 2102