01.02.2022

Медика та таксиста підозрюють у організації схеми з фейкової вакцинації від COVID-19

                                                            

Голосіївською окружною прокуратурою міста Києва спільно з оперативними працівниками кіберполіції Києва викрито злочинну групу, учасники якої організували схему виготовлення та реалізації сертифікатів з недостовірною інформацією про вакцинацію від COVID-19 без фактичного її проведення.
 
Згідно із матеріалами слідства, мешканець столиці, який працює водієм служби таксі, виконуючи роль посередника, підшуковував клієнтів, які бажали отримати сертифікат про вакцинацію від  COVID-19 без фактичного проведення щеплення та передавав їхні дані лікарю державного медзакладу. Остання за грошову винагороду здійснювала внесення недостовірних даних про вакцинацію в інформаційну систему «Helsi», які в подальшому відображаються у додатку «ДІЯ». Вартість підробленого сертифікату становила 5500 гривень.
 
У ході проведених обшуків за місцем проживання фігурантів та робочих кабінетах лікарів державної клініки вилучено журнали обліку громадян, які звертались з метою отримання підроблених свідоцтв про вакцинацію, COVID-сертифікати на різних осіб, а також банківські картки, комп’ютерну техніку та мобільні телефони.
 
Наразі медпрацівниці та її спільнику повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 354, ч. 4 ст. 354, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 362 та ч. 3 ст. 362 КК України.
 
Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до вчинення вказаних злочинів.
 
Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1971