02.02.2022

За видачу підроблених ПЛР-тестів перед судом постануть лікар та працівники однієї з лабораторій міста Києва

                     

Київською міською прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт відносно організованої групи в складі 6 осіб на чолі з лікарем однієї з лабораторій міста Києва, які організували видачу ПЛР-тестів на COVID-19 без фактичної здачі зразків клієнтами (ч. 3 ст. 358 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що лікар однієї з лабораторій м. Києва, спільно з двома медсестрами та адміністратором баз даних цієї ж установи, а також двома іншими особами, налагодили видачу сертифікатів за результатами ПЛР-тестування без фактичної здачі аналізів клієнтами.
 
Громадяни, які бажали отримати сертифікати без відвідування лабораторії, по телефону замовляли результати тестування, надаючи за допомогою месенджерів свої дані для заповнення сертифікатів, після чого могли в обумовлений час забрати готовий документ. При цьому, замовити можливо було як сам результат (негативний або позитивний), так і дату забору зразків. За такі послуги обвинувачені просили від 600 до 1500 гривень за сертифікат. Знаходити клієнтів працівникам лабораторії допомагали їхні знайомі - громадянин України та громадянин Азербайджану.
 
Вказаною організованою групою тільки за лютий-березень 2021 року видано щонайменше 20 таких сертифікатів.
 
Наразі обвинувальний акт відносно 6 осіб, які брали участь у цій схемі, скеровано до суду для розгляду по суті.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими слідчого управління ГУНП у місті Києві за матеріалами Управління стратегічних розслідувань в місті Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1662