03.02.2022

Підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 – підозрюють головного лікаря столичної лікарні

                      

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру двом особам, у тому числі головному лікарю однієї із районних лікарень в м. Києві, причетним до організації масштабної схеми з несанкціонованої зміни інформації в електронній системі «eHealth» щодо проведеної громадянам вакцинації від COVID-19 (ч. 3 ст. 362 КК України).
 
Як повідомлялось раніше, у грудні 2021 року в межах кримінального провадження правоохоронці викрили незаконну діяльність з підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19, яку організували двоє мешканців м. Києва, залучивши керівників медичних закладів та сімейних лікарів у різних містах України, а також цілий ряд посередників.
 
Учасники схеми щоденно формували та передавали лікарям списки осіб для внесення до електронної системи eHealth недостовірних відомостей про здійснення їм щеплення від COVID-19, які в подальшому завантажувались до Єдиного порталу державних послуг «Дія».
 
Щомісячно до електронної системи eHealth вносилось близько 2000 недостовірних записів про проходження вакцинації без відвідування медичних закладів.
 
Зазначені послуги коштували від 3000 до 4500 гривень.
 
Наразі двом особам, у тому числі головному лікарю однієї із районних лікарень міста, повідомлено про підозру у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень.
 
Тривають слідчі дії, спрямовані на встановлення інших учасників протиправної діяльності для притягнення їх до відповідальності.
 
Заходи із викриття правопорушення проводили спільно з співробітниками Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ спільно та слідчими Головного управління Національної поліції у м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1929