22.02.2022

Прокуратура у Верховному Суді домоглася остаточного повернення з незаконної оренди 18 га землі біля Музею в Пирогові вартістю 442 млн гривень

                                                                             

Офіс Генерального прокурора та Київська міська прокуратура у найвищій судовій інстанції відстояли інтереси столичної громади та домоглися остаточного повернення із незаконної оренди земельної ділянки вартістю понад 442 млн грн, яка розташована в охоронній зоні Національного музею народної архітектури та побуту України.
 
Встановлено, що з 2004 року товариство було орендарем декількох земельних ділянок по вул. Академіка Заболотного у місті Києві та у 2007 році добровільно відмовилось від права оренди однієї земельної ділянки площею понад 18 га.
 
Повторне рішення про надання товариству в оренду вказаної земельної ділянки Київрадою, як власником землі не приймалось та відповідний договір оренди не укладався.
 
Разом з тим, товариство без відповідних правових підстав про відведення їй землі у користування та без укладення нового договору оренди у 2017 році зареєструвало в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно право оренди вказаної земельної ділянки.
 
Реагуючи на порушення, столична прокуратура звернулася до суду з позовом про розірвання договору оренди та повернення територіальній громаді земельної ділянки, який судом першої інстанції задоволено та залишено в силі апеляційною інстанцією.
 
У свою чергу товариство оскаржило рішення суду в касаційній інстанції.
 
16.02.2022 Верховний Суд погодився з доводами прокурора та висновками судів першої і апеляційної інстанцій про наявність підстав для задоволення позову.
 
Раніше, як повідомлялося, Київська міська прокуратура забезпечила реальне виконання рішення суду про скасування права оренди на ще 24,5 га в зоні охоронюваного ландшафту Національного музею народної архітектури та побуту України вартістю 368 млн гривень.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1261