22.02.2022

Теракт біля телеканалу Еспресо – обвинувальний акт відносно виконавців скеровано до суду

                                                              

Київська міська прокуратура скерувала до Солом’янського районного суду м. Києва обвинувальний акт відносно двох осіб за фактом організації та вчинення терористичного акту біля телеканалу «Еспресо», внаслідок якого двоє людей загинуло та ще троє громадян, у тому числі чинний на той час народний депутат України, отримали поранення (ст. 112, ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 263-1 КК України).
 
Як повідомлялося, 25 жовтня 2017 року підозрювані – громадяни України, один з яких є уродженцем Азербайджанської Республіки, діючи за попередньою змовою з іншими особами, вчинили терористичний акт та посягання на життя державного діяча - народного депутата України Ігоря Мосійчука.
 
Замах було вчинено біля офісу телеканалу на вул. Адама Міцкевича в м. Києві, коли народний депутат разом з політтехнологом у супроводі охоронця виходив на вулицю після участі в прямому ефірі. Для нападу зловмисники використали саморобний радіокерований вибуховий пристрій направленої дії потужністю 460 грам тротилу, який приховали у мопеді, залишеному ними біля входу в приміщення телеканалу.
 
Внаслідок вибуху охоронець народного депутата та випадковий перехожий від отриманих поранень загинули. Народний депутат, політолог та випадкова перехожа отримали поранення.
 
Слідчі ГУ СБ України у м. Києві та Київській області встановили, що після вчинення злочину один з виконавців виїхав через Республіку Білорусь до Російської Федерації, а інший - через пункт пропуску «Каланчак» до тимчасово окупованої території АР Крим. У зв’язку з переховуванням від слідства слідчі заочно повідомили виконавцям про підозру та отримали дозвіл суду на здійснення відносно них спеціального досудового розслідування.
 
Наразі вказані особи оголошені у розшук.
 
Разом з тим правоохоронні органи продовжують вживати заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до організації та замовлення терористичного акту.
 
Санкція статей передбачає до 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1817