30.05.2022

У Києві викрито схему масового виготовлення та збуту підроблених журналістських посвідчень та прескарт

                                                 

Оболонською окружною прокуратурою м. Києва спільно зі слідчим відділом Оболонського управління поліції ГУ Нацполіції у місті Києві за оперативного супроводження Департаменту кіберполіції викрито схему виробництва та збуту підроблених посвідчень журналіста та інших документів.
 
Слідством встановлено, що директор видавництва, яке зареєстровано та здійснює діяльність в Оболонському районі міста Києва, налагодив схему з виготовлення та продажу фейкових документів, які рекламував на власному вебсайті.
 
Так, за грошову винагороду директор виготовляв посвідчення журналістів, прескарти, довідки для оформлення дозволу на травматичну зброю, спеціальні перепустки та інші документи, які підтверджують статус журналіста особам, які не мають жодного відношення до журналістської діяльності.
 
Крім цього, за бажанням клієнта правопорушник виготовляв прескарти, що нібито акредитовані Міністерством оборони України.
 
Вартість підробленого посвідчення становила від 3000 до 5000 гривень залежно від терміну його дії.
 
За попередніми даними, послугами фігуранта скористалися близько 800 клієнтів.
 
За результатами проведених обшуків вилучено понад 400 готових до збуту підроблених журналістських посвідчень, посвідчення громадської організації, 50 довідок на отримання травматичної зброї, державні номерні знаки, посвідчення на ім’я дружини фігуранта, видане так званою «лнр». Також вилучено комп’ютерну техніку, на якій містилася база з даними замовників, мобільні телефони та «чорнові» записи.
 
Слідчі дії тривають.
 
Кримінальне провадження розслідується за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.
 
Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1739