25.07.2022

Мешканцю Київщини повідомлено про підозру у розповсюдженні шкідливої програми, яка збирала персональні дані користувачів

                                                  

За процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури міста Києва викрито та повідомлено про підозру 29-річному мешканцю Київської області за фактами розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, призначеного для несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів (ч. ч. 1, 2 ст. 361-1 КК України).
 
За даними слідства, зловмисник у 2020 році створив та в подальшому адміністрував в мережі Інтернет хакерський форум, діяльність якого була спрямована на розповсюдження шкідливого програмного забезпечення (вірусу), призначеного для несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерів.
 
Чоловік розміщував у форумі посилання для завантаження вірусу, який після потрапляння у комп’ютер здійснював збір персональних даних користувача, а саме логінів, паролів та іншої інформації, яка могла бути у подальшому використана зловмисниками.
 
У ході проведення обшуків за місцем мешкання підозрюваного вилучено комп’ютерне обладнання, за допомогою якого здійснювалася протиправна діяльність, а також задокументовано додаткові факти розповсюдження шкідливого програмного забезпечення.
 
Слідчі дії тривають. За вчинене чоловіку загрожує до 5 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1249