05.08.2022

Шахрайство під виглядом евакуаційних перевезень та доставки ліків у зону бойових дій - киянину повідомлено про підозру

                                                                                                

За процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури м. Києва викрито та повідомлено про підозру 22-річному киянину за фактом шахрайського заволодіння чужого майна під виглядом здійснення волонтерської діяльності (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у квітні 2022 року зловмисник розмістив у соцмережі оголошення  про начебто надання ним послуг з евакуації людей з окупованих територій, а також із закупки та доставки медикаментів мешканцям територій, де ведуться бойові дії.
 
Не маючи наміру надавати заявлені послуги, молодик втирався потерпілим в довіру, та отримавши від них гроші більше не виходив на зв’язок.
 
У такий спосіб зловмисник ошукав жінку, яка просила доставити ліки для її дідуся у м. Селидове Донецької області, а також мешканку с. Безименного Донецької області, яка звернулася до нього з проханням евакуювати її разом з сім’єю з тимчасово окупованої території.
 
Сума збитків, завданих потерпілим, становить понад 23 тис. грн.
 
На даний час досудове розслідування триває, проводиться ряд слідчих та розшукових дій з метою встановлення інших осіб, які постраждали внаслідок злочинних дій шахрая.
 
За вчинене чоловіку загрожує  покарання до 8 років позбавлення волі.
 
Викрито правопорушення прокурорами спільно зі слідчими Оболонського управління поліції ГУ НП в м. Києві.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1406