08.08.2022

Обіцяв евакуювати людей із зони бойових дій - шахраю повідомлено про підозру

                                                                            

За процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури м. Києва викрито та повідомлено про підозру 23-річному мешканцю м. Києва за фактом шахрайського заволодіння чужим майном під виглядом здійснення волонтерської діяльності (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року зловмисник розмістив у соцмережах оголошення про начебто надання ним послуг з евакуації людей з територій, де ведуться бойові дії. За свої послуги шахрай просив від 5 тис. гривень із повною передоплатою.
 
Молодик втирався потерпілим в довіру та, отримавши від них гроші, більше не виходив на зв’язок.
 
У такий спосіб зловмисник ошукав трьох жінок, які звернулися до нього з проханням евакуювати їх сім’ї з території Донецької області.
 
Зловмисника вдалось встановити і затримати. Під час обшуків за місцем його мешкання вилучили мобільні телефони та банківські картки.
 
Досудове розслідування триває. Перевіряється причетність підозрюваного до вчинення щонайменше 20 аналогічних злочинів.
 
Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.
 
Викрито правопорушення прокурорами спільно зі слідчими Оболонського управління поліції ГУ НП в м. Києві та співробітниками управління протидії кіберзлочинам  у м. Києві ДПК НП України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1645