08.08.2022

Організація замовних вбивств Міністра оборони та керівника ГУР МО - затримано завербованого агента російських спецслужб

                                     

Печерською окружною прокуратурою міста Києва спільно з Управлінням контррозвідки СБУ у місті Києві та Київській області та Печерським УП ГУ Нацполіції в м. Києві викрито та затримано завербованого агента російських спецслужб. Йому інкриміновано державну зраду та готування до вчинення умисного вбивства на замовлення (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 14, п. 11 ч. 2 ст. 115 КК України).
 
Згідно з матеріалами слідства, затриманий прибув в Україну для організації замовних вбивств українських високопосадовців та інших публічних осіб.
 
Встановлено, що мешканець Луганської області з 2014 року підтримував збройну агресію РФ проти України та особисто брав участь у бойових діях на боці країни-агресора у лавах так званої «народної міліції «ЛНР». Після початку повномасштабного вторгнення він, перебуваючи на території Росії, був завербований представниками Головного управління Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації (більш відоме як Головне розвідувальне управління).
 
Приблизно у травні 2022 року чоловік отримав від російських кураторів завдання здійснити підготовку до вчинення замовного вбивства громадянина Україна - керівника одного з підрозділів, який воює з агресором.
 
Для реалізації плану він залучив виконавця - громадянина України, який проживає у місті Києві. Киянин погодився виконати замовлення, до якого входило стеження за об’єктом та його подальша ліквідація із застосуванням вогнепальної зброї.
 
Вбивство керівника бойового підрозділу мало стати «тестовим» завданням перед виконанням інших замовних вбивств громадян України.
 
За даними слідства, організатор отримав від російських кураторів замовлення на організацію умисних вбивств Міністра оборони України, керівника ГУР МО України та інших публічних осіб у столиці та в інших містах України. Серед можливих об’єктів для фізичної ліквідації були один із керівників «Національного корпусу» - в минулому командир розвідроти полку українського військового підрозділу «Азов» та радник одного з міністрів.
 
За вбивство кожного з них російські куратори обіцяли винагороду у розмірі від 100 тис. дол. США.
 
За результатами багатоетапної спецоперації організатор та виконавець були затримані на території Волинської області. Наразі вирішується питання щодо повідомлення їм про підозру та обрання запобіжних заходів.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1285