12.10.2022

Передавав ворогові координати для ракетних ударів по Києву - викрито агента російських спецслужб

    

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури громадянину заочно повідомлено про підозру у вчиненні державної зради в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).
 
За даними слідства, підозрюваний, будучи прихильником проросійських поглядів та, проживаючи на території тимчасово окупованого Криму, у березні 2022 року почав  співпрацювати з представниками спецслужб РФ.
 
Від російських кураторів він отримав завдання, використовуючи особисті зв’язки, організувати збір та передачу даних про пересування українських військ, розташування блокпостів тероборони, об’єктів критичної інфраструктури, цивільних та військових об’єктів у м. Києві та Київській області.
 
Ці завдання чоловік передавав своїй знайомій - 60-річній мешканці Києва, яка з березня по червень 2022 року на власний мобільний телефон фотографувала об’єкти критичної інфраструктури, цивільні та військові об’єкти у столичному регіоні. Зібрану інформацію, а також геолокації запитуваних об’єктів жінка передавала підозрюваному через мобільні додатки.
 
Ці дані використовувалися ворогом для коригування ракетних ударів по столиці.
 
Судом стосовно підозрюваного застосовано запобіжний захід – тримання під вартою.
 
Обвинувальний акт стосовно мешканки Києва за обвинуваченням у державній зраді у вересні 2022 року скеровано до суду для розгляду по суті. Жінка перебуває під вартою.
 
Заходи з викриття протиправної діяльності здійснювалися прокурорами спільно із співробітниками ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1504