07.11.2022

5 тис. доларів США за незаконний перетин кордону через систему «Шлях» - затримано керівника благодійної організації та його спільника

                                 

За процесуального керівництва Солом’янської окружної прокуратури міста Києва затримано двох мешканців міста Києва, які організували незаконне переправлення громадян України призовного віку через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).
 
Згідно із матеріалів кримінального провадження, очільник благодійного фонду разом із спільником пропонували чоловікам призовного віку виїхати за кордон в якості волонтерів, шляхом включення їх до системи «Шлях». Свої послуги зловмисники оцінювали у розмірі 5 тис. доларів США з людини.
 
Зокрема встановлено, що чоловіки збиралися переправити через державний кордон України двох чоловіків призовного віку. Зустрівшись із ними на території міста Києва, зловмисники отримали частину грошових коштів у сумі 5 тис. дол. США. Ще 5 тис. доларів США учасники схеми отримали від довіреної особи після проходження чоловіками до зони митного контролю.
 
Одразу після отримання грошових коштів зловмисників затримали у порядку ст. 208 КПК України.
 
За результатами проведеного обшуку у затриманих вилучили грошові кошти, мобільні телефони, печатки щодо оформлення права на виїзд.
 
Наразі обом особам повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з заставою. Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.
 
Викриття протиправної діяльності здійснювалося прокурорами спільно зі слідчими Солом’янського УП ГУ НП у місті Києві за оперативного супроводження співробітників СБ України та оперативно-розшукового управління Державної прикордонної служби України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 585