08.11.2022

Вибух газу у будинку на Позняках – прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно 5 посадовців АТ «Київгаз»

                                

Київською міською прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт відносно п’яти службових осіб АТ «Київгаз» у справі щодо вибуху у житловому будинку на Позняках у червні 2020 року. Службовцям інкриміновано порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей (ч. 2 ст. 272 КК України).
 
Згідно з матеріалами досудового розслідування, вибух газу, що спричинив обвал конструкцій десятиповерхового житлового будинку та призвів до загибелі п’ятьох людей і травмування трьох, стався через недотримання технології повірки газових лічильників у будинку.
 
За кілька тижнів до вибуху співробітники «Київгазу» знімали газові лічильники з квартир у цьому будинку та встановлювали замість них технологічні перемички (байпаси). Вказані дії призвели до витоку газу, що й стало причиною вибуху.
 
Серед службових осіб, яким пред’явлено обвинувачення, перший заступник голови правління АТ «Київгаз», директор однієї з філій, двоє головних інженерів та начальник служби охорони праці. Вказані особи безпосередньо брали участь у розробці та погодженні інструкції, на підставі якої була проведена заміна газових лічильників на байпас.
 
Збитки у кримінальному провадженні становлять понад 53 млн грн.
 
З вересня 2021 року після завершення досудового розслідування підозрювані та їхні захисники затягували процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, тим самим перешкоджаючи направленню обвинувального акту до суду. У зв’язку з цим, за клопотанням прокурора суд обмежив стороні захисту строк ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.
 
У понеділок, 07 листопада 2022 року, обвинувальний акт у вказаному резонансному кримінальному провадженні прокуратура скерувала до Дарницького районного суду міста Києва для розгляду по суті.
 
Досудове розслідування здійснювалося Слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в м. Києві за оперативного супроводження Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції України.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1199