11.11.2022

Прокуратура вимагає скасувати реєстрацію прав на 2 комунальні земельні ділянки вартістю понад 816 млн гривень

                                            

Київська міська прокуратура у судовому порядку вимагає скасувати державну реєстрацію права постійного користування земельними ділянками загальною площею 12,45 га вартістю більше 816 млн грн у Подільському районі міста Києва та скасувати їх державну реєстрацію в Державному земельному кадастрі.
 
Установлено, що без належних правових підстав та у порушення вимог земельного законодавства, а також без відповідного рішення Київської міської ради здійснено формування в Державному земельному кадастрі двох земельних ділянок на вул. Набережно-Хрещатицькій з визначенням їх категорії як землі житлової і громадської забудови.
 
У подальшому товариством зареєстровано право постійного користування вказаними ділянками.
 
Також, із загальнодоступних джерел встановлено, що на спірних ділянках планується будівництво багатофункціонального житлово-офісного комплексу, забудовниками якого виступають компанії, що пов’язані з колишнім заступником директора Департаменту містобудування та архітектури (КМДА).
 
Водночас, зазначені земельні ділянки знаходяться в межах прибережної захисної смуги р. Дніпро, а також розташовані в санітарно-захисній зоні навколо промислового об’єкта, в яких забороняється будівництво житлових об'єктів та об’єктів соціальної інфраструктури.
 
Крім того, забудова цієї території може спричинити перешкоди для будівництва мостового переходу через річку Дніпро, яке відбувається в безпосередній близькості до цих ділянок.
 
Враховуючи викладене, Київська міська прокуратура звернулася до суду з позовом в інтересах держави в особі Київської міської ради до товариства про скасування рішень державного реєстратора про державну реєстрацію речового права на земельні ділянки та скасування їх державної реєстрації.
 
Вказаний позов прокурора спрямований на захист конституційних прав мешканців міста Києва на безпечне довкілля, недопущення погіршення екологічної ситуації та забудови земельних ділянок прибережних захисних смуг та санітарно-захисних зон, що беззаперечно кореспондується з державним інтересом.
 
Наразі господарським судом м. Києва відкрито провадження за позовом Київської міської прокуратури та призначено підготовче судове засідання.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1181