17.11.2022

Судитимуть чоловіка, який ошукав людей під приводом евакуаційних перевезень із зони бойових дій

                                        

Оболонською окружною прокуратурою м. Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно 24-річного уродженця Житомирської області за фактом шахрайського заволодіння чужим майном під виглядом здійснення волонтерської діяльності (ч. 3 ст. 190 КК України).
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що у квітні 2022 року зловмисник розмістив у соцмережі оголошення  про начебто надання ним послуг з евакуації людей з окупованих територій та районів, де ведуться бойові дії. За свої послуги шахрай просив від 5 тис. гривень із повною передоплатою.
 
Не маючи наміру надавати заявлені послуги, молодик втирався потерпілим в довіру, та, отримавши від них гроші, більше не виходив на зв’язок.
 
У такий спосіб зловмисник ошукав 12 людей, які просили евакуювати їхні сім’ї з тимчасово окупованих територій.
 
Дії зловмисника кваліфіковано за ч. 3 ст.190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислюваної техніки).
 
За вчинене чоловіку загрожує до 8 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
Пресслужба Київської міської прокуратури

кількість переглядів: 1180